Napadač iz Bloka 45 zbog neuračunljivosti ne odgovara krivično

Aleksandar Stojanović (46), zvani Pile, koji se u avgustu prošle godine nakon pucanja na vozila u Bloku 45 na Novom Beogradu 18 sati skrivao od policije u jednom soliteru, neće krivično odgovarati jer je tokom istrage utvrđeno da je neuračunljiv, pa je tužilaštvo sudu predložilo da za njega naloži psihijatrijsko lečenje.

Stojanović je tada ispalio najmanje tri metka na dva automobila u novobeogradskom Bloku 45, a potom se sakrio kod prijatelja.

Nakon 18 sati policijske opsade i pretresa stanova u soliteru Stojanović je uhapšen, a celu akciju detaljno su ispratili mediji.

Istragu protiv njega najpre je povelo Više javno tužilaštvo zbog krivičnog dela ubistvo u pokušaju, ali je posle nekog vremena slučaj "spušten" u Treće osnovno tužilaštvo.

Naime, Trećem osnovnom sudu tužilaštvo je podnelo predlog da Stojanoviću izrekne meru bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi jer nije uračunljiv, rekao je Tanjugu portparol tužilaštva Ivan Marković.

To znači da će, ako sud usvoju predloženu meru, Stojanović biti hospitalizovan u ustanovi za lečenje zatvorenog tipa, pojasnio je Marković.

Kako je istraga utvrdila, Stojanović je 25. avgusta iz svog automobila pucao kroz otvoren prozor u toku vožnje u "opel insigniu", u koju je ispalio dva metka, a zatim u "pasata" u koji je ispalio jedan hitac.

Posle je pobegao u soliter i skrivao se kod prijatelja koji će krivično odgovarati jer su mu pomogli posle izvršenja krivičnog dela.

Treće osnovno tužilaštvo je optužnim predlogom sudu predlažilo da Stojanovićevog prijatelja Velizara Jovanovića i njegovu suprugu Milicu osudi na godinu dana kućnog zatvora, jer su skrivali Stojanovića, precizirao je portparol tužilaštva.

Tužilaštvo je zatražilo po šest meseci kućnog zatvora i za brata i sestru Emila i Branislavu Brajkov koji su se takođe uključili u skrivanje Stojanovića.

Oni su sakrili pet njegovih pištolja, koje je policija pronašla u hrani za pse.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво