Kosovska policija tvrdi da nema eksploziva na pruzi

Jedinice Kosovske policije za region Sever izvršile su potpuni pregled pruge na severu nakon dojava na prištinskim portalima o tome da je na šinama na severu Kosova navodno postavljena eksplozivna naprava, a namenjena vozu koji je jutros krenuo iz Beograda ka Kosovskoj Mitrovici. Ništa nije pronađeno, rekao je zamenik komandira KP za region Sever Besim Hoti.

Specijalci su u kontrolu oko 40 kilometara pruge krenuli pošto im je iz Prištine prosleđen snimak na kojem se vidi kako neidentifikovane, maskirane osobe postavljaju eksploziv uz šine.

"Naše jedinice su izvršile potpuni pregled i mogu da kažem da tu nema nikakvih problema i da ništa nisu pronašle", izjavio je za Kossev zamenik komandira KP za region Sever Besim Hoti.

Hoti je takođe potvrdio da su jedinice KP spremne da pruže asistenciju jedinicama granične policije Kosova, a čija je nadležnost da izvrši kontrolu unutrašnjosti voza i putnika, kada voz bude ušao na sever Kosova. Hoti je naglasio da to da li će voz ući na Kosovo nije nadležnost jedinica Kosovske policije na severu, već "granične policije".

On je upitan šta asistencija podrazumeva ukoliko je granična policija zatraži, odnosno da li to podrazumeva da asistencija može da znači pružanje asistencije ukoliko granična policija zabrani da voz uđe.

"Naše jedinice su spremne da asistiraju graničnoj policiji u bilo kom slučaju u kojem oni zatraže", rekao je Hoti.

Prema snimku, koji je prvobitno bio postavljen na Fejsbuk stranici "Jedna nacija" (Nje kombi), nije bilo moguće proceniti gde je postavljen eksploziv na pruzi.

Pruga od Kosovske Mitrovice do administrativne linije duga je oko 40 kilometara.

Voz iz Beograda krenuo je ranije danas ka Kosovskoj Mitrovici po prvi put posle 18 godina. 

Ukoliko se utvrdi da je pretnja stvarna, to bi bio drugi bombaški napad na prugu na severu Kosova.

Dvojica Albanaca, pripadnika Kosovskog zaštitnog korpusa, poginula su 2003. godine u pokušaju da postave eksploziv kod železničkog mosta kod Zvečana.

Istragom je utvrđeno da su Hamze Behrami i Isljam Beriša bili pripadnici Albanske nacionalne armije, koju je tadašnji šef UNMIK-a Mihael Štajner, posle tog incidenta, proglasio terorističkom organizacijom.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво