Proširena istraga protiv Haradinaja sa novim dokazima

Tužilaštvo za ratne zločine je Ministarstvu pravde Srbije dostavilo naredbu o proširenju istrage protiv Ramuša Haradinaja, sa novim dokazima. U toku sutrašnjeg dana Francuskoj će biti poslata dopuna zahteva za izručenje Ramuša Haradinaja, rekla je ministarka pravde Nela Kuburović.

Ministarstvo pravde je juče prosledilo zahtev za izručenje Haradinaja Francuskoj, uz prateću dokumentaciju o istrazi za zločine za koje se sumnjiči. Ta istraga je pokrenuta 2004. godine.

Naredba o proširenju istrage se odnosi na dela koja nisu bila obuhvaćena istragom vođenom protiv Haradinaja od 2004. godine, na osnovu koje je raspisana poternica protiv njega.

Srbija traži Haradinaja za krivična dela koja nisu bila obuhvaćena optužnicom Haškog tribunala, po kojoj je pravosnažno oslobođen.

Srpski pravosudni organi tvrde da poseduju nove dokaze, koji nisu bili predstavljeni u Hagu.

Haradinaj je prošle srede lišen slobode na aerodromu "Bazel-Miluz" na francuskoj strani, na osnovu poternice koju je Srbija za njim raspisala 2004. godine i nalazi se u pritvoru.

Srbija ga traži zbog sumnje da je na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine počinio zločine koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog tribunala, po kojoj je pravosnažno oslobođen.

U pitanju su ratni zločini protiv civilnog stanovništva u zoni odgovornosti Dukađini 1998. i 1999. godine.

Protiv Haradinaja nije podignuta optužnica već je taj predmet i dalje u fazi istrage, potvrđeno je Tanjugu u Tužilaštvu.

Francuski sud nema rok za odlučivanje o zamolnici za izručenje Haradinaja. Međutim, zahtev mora da stigne u roku od 18 dana posle hapšenja, odnosno 4. januara.

Taj sud će ispitivati ispunjenost uslova za izručenje Haradinaja na osnovu dokumentacije i dokaza koji su mu već prosleđeni i onih koji bi trebalo da budu poslati do kraja ove nedelje.

Kuburović: Sutra ide dopuna zahteva za izručenje Haradinaja 

U toku sutrašnjeg dana Francuskoj će biti poslata dopuna zahteva za izručenje Ramuša Haradinaja, rekla je ministarka pravde Nela Kuburović ističući da Srbija Haradinaja traži za zločine nad civilnim stanovništvom i toku 1999. godine za koje mu se nije sudilo u Hagu.

U molbi za izručenje Haradinaja koja je u utorak poslata Francuskoj najavljeno da će biti dostavljeni dodatni dokazi koji se pre svega pre svega tiču naredbe za proširenje istrage protiv Haradinaja sa dokazima koji je potkrepljuju, precizirala je Kuburovićeva govoreći za RTV.

Naredbu o proširenju istrage protiv Haradinaja, Tužilaštvo za ratne zločine danas je dostavilo Ministarstvu pravde i u toku je prevod dokumentacije, napomenula je Kuburovićeva.

Upitana zašto istraga koja je protiv Haradinaja pokrenuta je 2004. godine još nije završena, Kuburovićeva je rekla da istraga nije mogla da se okonča jer Haradinaj kao ni drugi okrivljeni u tom predmetu nisu bili dostupni sprskim prosudnim organima i nisu mogli da budu saslušani.

"To je razlog zašto postupak tako dugo traje i zašto je na snazi poternica za njim od 2005. godine", rekla je ministarka pravde.

Komentarišući oslobađajuće presude Haškog tribunala prema Haradinaju, Kuburovićeva je navela da će francuski sud morati da uporedi dokumenta srpskog tužilaštva za ratne zločine i ona za šta ga je teretilo haško tužilaštvo.

"Potpuno su različiti događaji, vremenski okviri, kao i ostećeni. Haradinaj se pred Haškim tribunalom teretio za događaje koji su se dešavali od marta do septembra 1998. godine, a postupak pred tužilaštvom za ratne zločine Srbije se vodi za događaje iz 1999. godine i uglavnom su vezani za juni", rekla je Kuburovićeva.

Upitana da li veruje da će Francuska izručiti Haradinaja i da će se on naći u sudnici u Beogradu, ministarka pravde je rekla da ne treba da govori o tome da li veruje ili ne.

"Francuka treba da poštuje Evropsku konvenciju o ekstradiciji kao i sve države EU.
Francuska je postupila po poternici, što znači da mora da postupi i po molbi za izručenje i da utvrdi da li je Srbije dostavila dovoljno dokaza da Haradinaj bude izručen", navela je Kuburovićeva.

Što se tiče hapšenja Haradinaja 2015. godine u Sloveniji, Kuburović je rekla da tada slovenački organi nisu na adekvatan način obavestili Republiku Srbiju o hapšenju te da Ministarsto pravde nije ni imali mogućnost da pošalje molbu za izručenje.

"Sada je na neki način drugačija procedura, mi smo već uputili jedan deo dokumentacije sa dokazima. Tokom sutrašnjeg dana ići će i dopuna molbe za izručenje i smatram da će Francuska da postupi u skladu sa onim što je dostavljeno s obizrom da će imati i te kako dovoljno dokaza da neko ko se se tereti za ratne zločine nad civilnim stanovništvom bude izručen", rekla je ministarka pravde.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 11. jan 2017, 13:05)
Posmatrac [neregistrovani]

"Do kraja nedelje"

Bode mi oci, a jos vise mozak, taj "detalj" u izvestaju. Mesecima se radi na tome, da ne kazem godinama, a mi opet nismo spremni.Sve je trebalo da bude spremno, skoro paralelno, na vise jezika, ne samo engleskom, nego i francuskom, nemackom, ruskom i kineskom, pa da ne cekamo kraj nedelje.Mi treba da radimo svoj posao najbolje sto mozemo, bez obzira sto je sve u rukama drugih.

(sreda, 11. jan 2017, 11:47)
anonymous [neregistrovani]

super zvuci, ali...

Verovatno su sve moguce zapoadne obavestajne sluzbe bile umesane u terorizmu OVK, tako da ce oni nece rizikovati da Haradinaj propeva i o njihovom ucescu. Naravno, bice pusten na slobodu! U ostalome, Srbija bi trebala unaprediti svoje tajne sluzbe i staviti ih u korist donosenja pravde, kako god da umeju.