Advokat Koci: Haradinaj možda na slobodu uz kauciju

Ramuš Haradinaj bi mogao da bude pušten na slobodu uz kauciju, i to u četvrtak, kada je u Francuskoj zakazano ročište u slučaju pokrenutim protiv njega, po međunarodnoj poternici vlasti Srbije, izjavio je Haradinajev advokat Arian Koci.

Puštanje iz pritvora uz kauciju, značilo bi da je Haradinaj na slobodi, ali bez prava da napusti Francusku, objašnjava advokat Koci.

Prištinski mediji na albanskom navode da bi uslovni otpust Haradinaja mogao da se desi zbog kašnjenja predmeta iz Beograda i kompletiranja dokumentacije za njegovo izručenje, za koje postoji rok od 18 do 40 dana.

Međunarodni izvori medija na albanskom kažu da Srbija priprema dokumentaciju za njegovo izručenje i dok je ne preda on će biti pušten. Nakon dostavljanja svih dokumenata, Haradinaj će se ponovo pojaviti pred sudom, kada se očekuje i konačna odluka.

Advokat Arian Koci je naveo da izjašnjavanje o zahtevu odbrane očekuje narednih dana.

Odluka francuskog suda o tome šta će biti sa liderom Alijanse za budućnost Kosova Ramušom Haradinajem zavisi od toga da li će u zahtevu za izručenje Srbije biti novih optužbi za koje mu nije suđeno u Hagu, izjavio je stručnjak za međunarodno pravo Kristijan Tomušat.

"Može biti da Beograd tvrdi da se radi o sasvim drugim deliktima, dakle ne onima koji su već bili predmet procesa u Hagu. Tu nam nedostaju činjenice, pa ne mogu više da kažem", rekao je on za Dojče vele.

Tomušat, koji je profesor emeritus međunarodnog, evropskog i javnog prava sa Humboltovog univerziteta u Berlinu, rekao je da je njemu potpuno nerazumljivo da li je zahtev za izručenje Srbiji politički.

"Ako se radi o novim optužbama koje nisu bile predmet procesa u Hagu, onda to menja stvari. Onda može biti da će ga Francuska izručiti. Ali to mora da se razjasni pred dežurnim istražnim sudijom u Francuskoj", naveo je on.

Haradinaj je uhapšen 4. januara, po poternici Srbije. U međuvremenu je njegova odbrana uputila zahtev Apelacionom sudu u Francuskoj da bude pušten na slobodu.

Haradinaj, bivši vođa OVK i haški optuženik, prošle srede uhapšen je na aerodromu u Bazel-Miluz, na francuskoj teritoriji.

Srbija ga traži zbog sumnje da je počinio zločine nad Srbima na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog tribunala po kojoj je pravosnažno oslobođen.

U pitanju su ratni zločini protiv civilnog stanovništva u zoni odgovornosti Dukađini 1998. i 1999. godine.

Haradinaj će u francuskom pritvoru provesti najmanje 18 dana, a njegovo dalje zadržavanje zavisiće od odluke francuskog suda, koji će postupati u skladu sa svojim krivičnim normama i odredbama Evropske konvencije o ekstradiciji.

Francuski apelacioni sud je prošlog četvrtka je odlučio da će Haradinaj ostati u pritvoru sve dok Srbija ne uputi zvaničan zahtev za izručenje, dok je srpsko Ministarstvo pravde najavilo da će to učiniti u što kraćem roku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи