Izlio se amonijak u pančevačkoj "Azotari", preminuo radnik

U pančevačkoj "Azotari" oko podneva je došlo do izlivanja amonijaka u pogonu "Karbamid", a tom prilikom je poginuo radnik Goran Pejić (51) iz Starčeva. Nema opasnosti, izlivanje amonijaka nije ugrozilo Pančevce ni životnu sredinu.

U "Azotarinom" pogonu "Karbamid" amonijak je probio na jednom zaptivaču i radnik koji se tu zadesio, hemijski tehničar i, kako kažu u fabrici, iskusni smenovođa iz Starčeva, udahnuo je veliku dozu opasne materije.

Radnik je odmah sanitetskim vozilom prevezen u zdravstvenu ustanovu, gde je preminuo. 

Zašto je došlo do ovog incidenta, utvrđuju republička i pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine.

Pomoćnik direktora za marketing i odnose sa javnošću Mile Bosnić kaže da se još ne zna tačno zašto je došlo do izlivanja amonijaka.

"Republička, pokrajinska i naša inspekcija su na licu mesta. Saznaćemo stvarne razloge, s tim da je taj pogon već 10 dana u funkciji i jutrošnju kontrolu su normalno prošli, ništa nije ukazivalo na probleme koje su se desili. Nažalost, izgubili smo jednog iskusnog smenovođu", ističe Bosnić.

Pogon je odmah zaustavljen i niko drugi nije povređen.

Brzom intervencijom radnika i vatrogasaca koji su došli na lice mesta, sprečeno je veće curenje opasne materije u atmosferu, a Gradska uprava Pančeva je izdala saopštenje u kome se kaže da je nesreća bila lokalnog karaktera i da nema opasnosti po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

"Pojavio se jedan mali oblak, koji nije bio opasan za okolinu, nego samo u tom trenutku izbijanja, za pokojnog", dodaje Bosnić.

Ministar privrede Goran Knežević uputio je telegram saučešća porodici stradalog radnika, izražavajući nadu da će se utvrditi uzroci nesreće kako se takve situacije više ne bi dogodile.

"„Ožalostila me je vest da je danas radnik izgubio život obavljajući svoj posao. Upućujem iskreno saučešće članovima njegove porodice i izražavam nadu da će naći snage da ove teške trenutke prevaziđu", naveo je Knežević, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Na uviđaju u fabrici su bili i inspektori zaštite na radu i policija, koja će utvrditi da li će zbog ovog slučaja biti pokrenute krivične prijave.

Pavlov: Nema opasnosti za Pančevce ni za životnu sredinu

Posle nesrećnog slučaja u "Azotari", kada se izlio amonijak, u gradu se ostetila veća koncentracija amonijaka, ali nije bilo opasnosti za životnu sredinu ni za građane.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov rekao je novinarima ispred "Azotare" da su angažovane mobilne ekipe Zavoda za javno zdravlje koje obilaze grad, pre svega naselje Vojlovicu, i da prate količinu amonijaka.

"Atmosferske prilike su bile takve da su raspršile taj oblak i otišao je duž Tamiša, tako da nije bilo opasnosti za zdravlje, bezbedznost sugrađana ni stanje životne sredine", rekao je gradonačelnik Pančeva.

Prema njegovim rečima, Gradski štab za vanredne situacije dobio je informaciju nešto pre 12.30 da je došlo do akcindenta u "Azotari".

Ukazao je na to da je, i pored pokušaja reanimacije zaposlenog u bolnici Pančevo, problem bio u tome što je on direktno izložen dejstvu amonijaka.

Pavlov je rekao da se još obrađuju rezultati istrage MUP-a i pokrajinskog inspektora za zaštitu životne sredine.

Nakon provera u bolnici i lokalnom domu zdravlja, Pavlov kaže da nije zabeležen više nijedan slučaj trovanja, niti se još neko javio za pregled tim povodom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво