Fuad Ramići, bivši oficir JNA, osuđen zbog regrutovanja terorista

Osnovni sud u Uroševcu osudio je Fuada Ramićija na sedam godina zatvora zbog krivičnog dela regrutovanje za terorizam.

Optužnicu protiv Ramićija podiglo je kosovsko specijalno tužilaštvo, a na osnovu kosovskog krivičnog zakona.

Okrivljeni Fuad Ramići je optužen da je 2012. i 2013. godine regrutovao više osoba sa Kosova i organizovao njihovo prebacivanje do ratišta u Siriji, gde su se priključile jedinicama Islamske države (ID i Nusra).

Ramići će ostati u pritvoru, a žalba Apelacionom sudu na današnju je presudu moguća u roku od 15 dana.

Ramići je bio oficir bivše JNA. Službovao je u jedinicama JNA u Bosni i Hrvatskoj. Po izbijanju sukoba, početkom devedestih godina, učestvuje u formiranju Armije BiH. U njoj je komandovao dvema brigadama u Petom korpusu.

Posle sukoba u Bosni, učestvuje u radu ministarstva odbrane kosovske vlade u egzilu, a tokom rata na Kosovu radio je i na terenu.

Nakon rata na Kosovu, pokušavao je da se politički angažuje, ali bez vidnog uspeha. Godinama na Kosovu upravlja organizacijom LISBA, koja propagira verski fanatizam.

Postoje informacije da su ga izraelske vlasti uhapsile i mesec dana držale u pritvoru, pod sumnjom da učestvuje u organizaciji radikalnih islamista. Oslobodile su ga zbog nedostatka dokaza.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи