Uhapšeno 30 saobraćajnih policajaca u Čačku zbog mita

Zbog sumnje da su od vozača koji su počinili prekršaje primali različite novčane iznose kako im ne bi pisali prekršajne prijave, uhapšeno je 30 pripadnika saobraćajne policije u Čačku i njena tri bivša službenika. Ministar Nebojša Stefanović poručio da je hapšenje u Čačku dokaz da nema nedodirljivih.

Uhapšeni pripadnici policije osumnjičeni su da su počinili krivična dela primanje mita i zloupotreba službenog položaja i tako oštetili budžet Republike Srbije za 1.505.000 dinara, saopštio je MUP.

Sumnja se da su od februara do maja ove godine na području Ibarske magistrale, od više učesnika u saobraćaju, koje su prethodno uočili u izvršenju saobraćajnih prekršaja, tražili i primali novac u različitim iznosima.

Postoje osnovi sumnje da su nevršenjem službene dužnosti, svesno i voljno, pribavili protivpravnu imovinsku korist za sebe i vozače koji su napravili prekršaj, navodi se u saopštenju.

Takođe nisu sačinjavali Zapisnike o izvršenoj kontroli učesnika u saobraćaju protiv vozača koji su počinili saobraćajne prekršaje, zbog čega protiv vozača nisu pokretani ni vođeni prekršajni postupci.

Stefanović: Dokaz da nema nedodirljivih

Povodom hapšenja 30 pripadnika saobraćajne policije, ministar Nebojša Srefanović je izjavio da u Srbiji nema nedodorljivih i da svako ko se ogreši o zakon mora da odgovora.

"Želimo da pošaljemo jasan signal javnosti da ne postoji niko ko je nedodirljiv. Da ne postoji niko ko može da se zaštiti značkom ili uniformom i da svako ko se ogreši o zakon zbog toga mora da odgovara“", naglasio je ministar policije.

Stefanović je istakao da će Ministarstvo unutrašnjih poslova tu vrstu kontrole pre svega sprovoditi u svojim redovima – "u redovima onih koji su zaduženi za sprovođenje kontrole i sprovođenje zakona, a onda, naravno, i svi ostali koji se budu ogrešili o zakon moraće da odgovaraju“".

Ministar Stefanović je pozvao sve one koje imaju bilo kakvo saznanje o zloupotrebama počinjenim u Ministarstvu unutrašnjih poslova da to prijave Sektoru unutrašnje kontrole.

"Policija neće dozvoliti da se takva vrsta zloupotreba nastavi"“, istakao je ministar policije u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Čačku, uhapšeni su policijski službenici B. G. (1970), B. D. (1974), B. G. (1971), D. G. (1965), D. N. (1974), J. N. (1979), K. Ž. (1964), K. S. (1969), L. R. (1968), M. N. (1980), M. L. (1968), M. R. (1969), M. S. (1968).

Uhapšeni su i P. Ž. (1971), P. G. (1967), P. T. (1970), P. V. (1978), R. V. (1971), R. P. (1977), R. D. (1966), R. G. (1969), R. M. (1979), S. Z. (1969), S. M. (1967), S. R. (1977), T. M. (1980), V. D. (1972), Z. M. (1970).

Uhapšeni su i bivši pripadnici saobraćajne policije Policijske uprave u Čačku B. B. (1962), D. Z. (1969) i S. M. (1964), dok je protiv jednog osumnjičenog podneta krivična prijava u redovnom postupku.

Osumnjičenim policijskim službenicima saobraćajne policije Policijske uprave u Čačku Č. D. (1973) i T. B. (1985), određeno je zadržavanje do 48 sati, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Postoje osnovi sumnje da su tokom marta ove godine u dva navrata pribavili korist od vozača koje su kontrolisali i prethodno uočili u saobraćajnim prekršajima.

Oni takođe nisu sačinjavali zapisnike i na taj način su oštetili budžet Republike Srbije za 21.000 dinara.

Svima osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati. Potom će uz krivičnu prijavu, u zakonskom roku, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Čačku.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво