Izbodena dvojica Srba u Grnčaru, uhapšen osumnjičeni

Šestorica nepoznatih napadača su u selu Grnčar u opštini Klokot juče izbola dvojicu mladića iz Parteša, 26-godišnjeg Slobodana Savića i 18-godišnjeg Marka Mirkovića. Savić kaže za RTS da su ih napali mladići koji su sedeli za susednim stolom i razgovarali na albanskom. On je iz Gračanice prebačen na dalje lečenje u Kosovsku Mitrovicu. Priveden osumnjičeni za napad, kažu u kosovskoj policiji. Kancelarija za KiM osudila napad.

Savić je, prema rečima njegove majke Slobodanke, zadobio povrede u donjem delu leđa i u preponi i hitno je prebačen u bolnicu u Gračanici, dok je Mirković dobio ubod u grudi i levi kuk i njega su nakon ukazane pomoći u gnjilanskoj bolnici pustili kući.

Zdravstveno stanje napadnutog Slobodana Savića je trenutno stabilno. On ima dve ubodne rane.

Savić je iz Gračanice prebačen na dalje lečenje u Kosovsku Mitrovicu.

Upravnik bolnice u Gračanici Dragan Perić rekao je ranije da bolesnik ima ubodnu ranu u levom lumbalnom predelu i krv u urinu, zbog čega će lečenje nastaviti u zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici, pošto u Gračanici nema urologa.

"Inače, za sada je hemodinamski stabilan", rekao je Perić.

Radi se o teškom bolesniku, dodao je Perić i ocenio da je potrebno dalje lečenje. Perić je rekao da je Saviću "najverovatnije oštećen levi bubreg ili levi ureter ili mokraćna bešika".

Slobodan Savić i njegov drug Marko Mitković napadnuti su na ulici, kada su izlazili iz seoskog kafića u Grnčaru kod Klokota.

Savić kaže da su napadači Albanci i da su prvo napali Mitkovića, "iz čista mira".

"Branili smo se koliko smo mogli", kaže Savić.

Majka povređenog Savića rekla je za RTV KiM da su dvojicu Srba, oko 13.30, po izlasku iz kafića napala šestorica muškaraca koja su tu prethodno bila.

"Oni su krenuli kući i ispred auta prvo su napali Marka, a onda mog sina Slobodana. Bilo ih je šest, a pre nego što su ih napali bili su u istom kafiću za susednim stolom. To mi je ispričao sin. Rekao mi je da su ih čuli da su pričali na albanskom", kaže Slobodanka.

Slobodanka tvrdi da pre napada nije bilo nikakve svađe između dvojice Srba i grupe koja je sedela za susednim stolom.

Policija je obaveštena o napadu, a Savić je, kako tvrdi njegova majka, dao izjavu tužiocu u Gnjilanu.

U poslednjih sedam dana u Kosovskom pomoravlju dogodilo se nekoliko napada na Srbe. Ovaj poslednji je najteži.

Priveden osumnjičeni za napad

Portparol kosovske policije za region Gnjilana Ismet Hasani potvrdio je RTS-u da je jedna osoba uhapšena zbog sumnje da je povezana sa napadom.

Tužilac je osumnjičenom odredio pritvor do 48 sati.

Ismet Hasani je rekao da je priveden Albanac iz sela u opštini Vitina.

Rekao je da su srpski mladići povređeni britvom i da se incident dogodio 17. decembra posle jedan sat ujutro.

Prema njegovim rečima, svedoci iz tog objekta tvrde da su se šestorica Albanaca i dvojica Srba pre toga, pod uticajem alkohola, žestoko posvađala.

Hasani je rekao da će kosovska policija istražiti ovaj incident do kraja, kao i da se i dalje radi na utvrđivanju činjenica i motiva u vezi ovog sukoba.

Kancelarija za KiM osudila napad

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da najoštrije osuđuje umalo fatalni napad na dvojicu srpskih mladića u opštini Klokot, za koji je, prema svedočenju jednog od ranjenih, odgovorna grupa Albanaca.

Budući da se napad dogodio na javnom mestu i da postoji više svedoka, očekujemo da odgovorni budu odmah privedeni. Ovoga puta ne može biti nikakvih izgovora za neefikasnost policije, koja mora na delu da dokaže da su Srbi na Kosovu i Metohiji jednaki pred zakonom, navedeno je u saopštenju.

Upozoravamo da učestalost i brutalnost napada na Srbe na KiM uvek rastu sa političkom nestabilnošću, te da su, kako je navedeno, politički napadi na srpski narod po pravilu propraćeni i ovakvim incidentima.

"Iskustvo je pokazalo da međunacionalne tenzije na Kosovu i Metohiji eskaliraju uporedo sa jačanjem antisrpske političke retorike u privremenim institucijama samouprave u Prištini, gde očito ne postoji iskreno većinsko opredeljenje za stvaranje multietničkog društva", navedi Kancelarija za KiM.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво