Odbrana: Izetbegovićev mit o granatiranju i snajperisanju Sarajeva

Odbrana Ratka Mladića negirala je u završnoj reči da je Vojska Republike Srpske neselektivo granatirala i snajperisala civile u Sarajevu, nazivajući tu optužbu "mitom".

Ratni komandant Vojske Republike Srpske (VRS), general Ratko Mladić (74) optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, 1992-1995 godine.

Branilac Dejan Ivetić tvrdio je da je i jedinog preživelog svedoka koga je tužilaštvo izvelo tokom suđenja, Fadilu Tarčin, kada je imala 16 godina u Sarajevu teško ranila granata koju su ispalile "snage Alije Izetbegovića", a ne vojska pod komandom Mladića.

"Tužilaštvo radi kao da prikriva zločine Izetbegovićevih snaga", ocenio je Ivetić.

Branilac je ponovo Izetbegovića okrivio za izbijanje rata u Sarajevu, podsećajući na njegove reči da je "spreman da žrtvuje mir za suverenu BiH".

Izetbegovićeve snage "koristile su prisustvo civila u gradu da zaštite sebe, krijući svoje komande u prodavnicama i poštama, smeštajući radionice za oružje u stambenim zgradama i podrumima, obučavajući regrute u osnovnim školama, dok su deca sedela u razredima i razmeštajući snajpere na soliterima", rekao je Ivetić.

Naglasio je da je general Mladić "više puta zabranio Sarajevsko-romanijskom korpusu da puca ukoliko to nije apsolutno neophodno", naročito tokom brojnih primirja, kako bi "političarima dao šansu da pronađu mirovno rešenje.

Kao dokaz da je, nasuprot tome, "Izetbegović želeo rat", Ivetić je iz izveštaja Unprofora citirao da je "granatiranje značajno smanjeno, ali da vlasti nastavljaju da stvaraju mit da je grad bombardovan očekujući međunarodnu vojnu pomoć".

Taj mit bio je toliko važan da je muslimanska strana "granatirala i snajperisala sopstveni narod", rekao je Ivetić, pozivajući se i na reči komandanta Unprofora Majkla Rouza da na tramvaje u Sarajevu puca "tajna policija".

Suprotno optužbama, VRS je bila "pažljiva da ne napada civile", tvrdio je Mladićev branilac.

Po tumačenju odbrane, dokazi pokazuju da VRS nije bila odgovorna za dve eksplozije na sarajevskoj pijaci Markale, u kojima je poginulo više od 100 civila.

Ivetić je podsetio da su brojni istražitelji UN izjavili da nisu mogli da utvrde tačno sa kojeg je mesta granata ispaljena, a da su neki od svedoka iz Unprofora "bili gotovo sigurni da to nisu učinili Srbi".

Negirajući da je VRS otvarala neselektivnu vatru na Sarajevo, Ivetić je naznačio da je Armija BiH imala obavezu da "odvoji civile od vojnih objekata". To nije učinila, već je sasvim suprotno, civilima zabranjivala da napuste grad.

Ne negirajući da je na Sarajevo "ispaljen veliki broj granata", odbrana je tvrdila i da je VRS proporcionalno odgovarala. na napade ABiH kojima je bila izložena iz Sarajeva, iako su oni sprovođeni i mobilnim minobacačima iz blizine civilnih objekata.

"Glavni vojni cilj za SRK bila je potpuna obustava neprijateljstva u Sarajevu. U skladu s tim, sprovodili su strategiju samoodbrane. Nisu pokušavali da zauzmu Sarajevo", podvukao je Mladićev branilac.

Odbacujući optužbe za napade na Baščaršiju, Ivetić je rekao da su se "Mladićeve naredbe odnosile samo na vojne mete – od kojih su mnoge bile smeštene u Starom gradu". Dodaje da "nijedan dokaz nije prikazan da su mete koje nisu vojne namerno napadane".

"Najveća šteta na civilnim objektima u Sarajevu bila je blizu linije fronta. Samo u malom broju slučajeva to se desilo van tih područja i bez vidljive vojne potrebe. Tužilaštvo nije dokazalo da je general Mladić hotimično naredio granatiranje tih položaja ili da ih je SRK napao", podvukao je Ivetić.

Odbrana je naglasila da je "ceo grad Sarajevo, sam po sebi, bio vojna meta".
Ivetić je tvrdio i da nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata u cilju terorisanja stanovništva Sarajeva.

"Teorijom zavere", odbrana je nazvala tvrdnju optužbe da je general Mladić civilima u Sarajevu uskraćivao humanitarnu pomoć, vodu, struju i gas.

Odbrana nije propustila da ponovo istakne da je Radovan Karadžić bio "vrhovni komandant VRS i SRK. Mladić je bio podređen njemu".

Branilac Ivetić sugerisao je da je komandant SRK Dragomir Milošević bio bliskiji Karadžiću i Momčilu Krajišniku nego Mladiću i da se iza njegovih leđa sastajao sa njima.

Zastupnik odbrane zaključio je da tokom suđenja nije dokazano da je general Mladić "dozvolio ili preduzeo bilo kakav nezakoniti napad, niti da je teror bio nameravan ili da je smrt bilo koje osobe u Sarajevu bila posledica namerne akcije bilo SRK, bilo generala Mladića". Odbrana nastavlja završnu reč.

General Mladić (74) optužen je i za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-1995.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво