Produžen pritvor profesoru optuženom u aferi "Indeks"

Sudsko veće Višeg suda u Smederevu odlučilo je da profesor kragujevačkog Pravnog fakulteta Predrag Stojanović, koji je optužen za prodaju ispita studentima tog fakulteta, ostane u pritvoru zbog bojazni da bi se ponovo mogao oglušiti o pozive na glavnu raspravu.

Sudija Slađana Bojković je tokom glavnog pretresa rekla da će Stojanović biti pušten iz pritvora ukoliko on ili neko umesto njega pruži jemstvo od milion dinara, ali će biti vraćen u pritvor ukoliko se ne bude odazivao sudu.

"Stojanović se samo jednom od 1. septembra 2009, pojavio na glavnom pretresu nakon što je izdat nalog PU Kraljevo za njegovo prinudno privođenje", rekla je Bojkovićeva.

Pravni fakultet u Kragujevcu obavestio je Viši sud da je Predrag Stojanović obavljao svoje radne obaveze u junu, julu, septembru i oktobru 2016. godine, što je i optuženi potvrdio.

Stojanović je, dok ga je sud pozivao na glavnu raspravu, obavljao u dva mandata dužnost dekana Pravnog fakulteta, od 1. oktobra 2009. do 30. septembra 2012. i od 1. oktobra 2012. do 12. aprila 2014. godine, kada je na lični zahtev razrešen dužnosti.

Rešenjem vanpretresnog veća Višeg suda u Smederevu od 17. novembra, profesoru Stojanoviću određen je pritvor od 60 dana.

Optuženi Stojanović i njegov branilac Staniša Nikolić žalili su se Apelacionom sudu na rešenje o pritvoru ali je sud odbacio te žalbe kao neosnovane.

Stojanović je tokom današnje glavne rasprave, kojoj je prisustvovao pošto je izdat nalog za privođenje, rekao da "nije kriv ni po jednoj tački optužnice".

Negirao je da se krio od policije koja je na zahtev o privođenju obavestila sud da optuženi nije na datoj adresi.

Stojanović je uhapšen 2007. godine pod sumnjom da je prodavao ocene iz predmeta koje predaje. On je 15. marta 2007. kada je trebalo da se pojavi pred istražnim sudijom Predragom Lukićem, hitno prebačen u beogradsku zatvorsku bolnicu.

Stojanović se samo jednom dobrovoljno pojavio na sudu pošto je naložen njegov pritvor.

Prvobitno je zbog afere "Indeks" bilo optuženo 87 osoba, a sada su optužene njih 44. Suđenje je dva puta vraćano na početak, u sadašnjoj fazi je određeno nekoliko datuma za ročišta, ali u novembru ove godine dva ročišta nisu održana.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара