Ađijus pozvao SB UN da obezbedi izručenje troje radikala

Predsednik Haškog tribunala Karmel Ađijus pozvao je Savet bezbednosti UN da obezbedi da Srbija poštuje svoju obavezu da Tribunalu izruči troje članova Srpske radikalne stranke koje je optužio za nepoštovanje suda. Glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc ukazuje da Srbija ignoriše i krši pravnu obavezu saradnje s Tribunalom.

Tribunal je Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jova Ostojića optužio da su uticali na svedoke u procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

"Tražim podršku Saveta bezbednosti... da se obezbedi da Srbija poštuje svoje obaveze po statutu Tribunala", rekao je sudija Ađijus podnoseći redovan izveštaj Savetu bezbednosti.

Ađijus je kazao da "Tribunal shvata političku osetljivosti koja, u nekim slučajevima, može proisteći iz saradnje sa tim sudom".

"To, međutim, ne može predstavljati izgovor za propust da se sa Tribunalom sarađuje, kada je ta saradnja odgovornost koja proizlazi iz statuta samog Tribunala", kazao je sudija Ađijus.

Naglasio je da "ranija saradnja Srbije ne može predstavljati izgovor za sadašnju nesaradnju".

Podsećajući da su nalozi za hapšenje troje radikala izdati pre 22 meseca, Ađijus je naznačio da je Srbija propustila da ih do danas sprovede.

Prema njegovim rečima, saradnja s Međunarodnim sudom predstavlja "ključnu obavezu".

"Pozivam sve zemlje članice da izvrše međunarodne naloge za hapšenje koji su nedavno izdati za troje optuženih", rekao je Ađijus.

Pre nedelju dana, Tribunal je obelodanio međunarodni nalog za hapšenje optuženih, a sudija Ađijus je pozvao sve članice UN da taj nalog sprovedu.

"Ukoliko se troje optuženih ne nađe pred Tribunalom do novembra 2017, to će biti ozbiljan udarac...Verujem da će Savet bezbednosti preduzeti neophodne korake da spreči takav neuspeh međunarodne pravde", zaključio je predsednik Tribunala.

Bramerc: Srbija ignoriše i krši pravnu obavezu saradnje s Tribunalom

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izrazio je, pred Savetom bezbednosti UN, ozbiljnu zabrinutost zbog toga što Srbija nije Tribunalu izručila troje članova Srpske radikalne stranke.

"Delim ozbiljnu zabrinutost predsednika Tribunala Karmela Ađijusa zbog toga što Srbija nastavlja da ignoriše i krši svoje pravne obaveze da sarađuje s Tribunalom", rekao je Bramerc, podnoseći redovan izveštaj Savetu bezbednosti.

Nalog za hapšenje koji im je Tribunal uputio u januaru 2015. vlasti Srbije do danas nisu sprovele, pozivajući se na odluku beogradskog suda da za to nisu ispunjeni uslovi.

"Pozivam Srbiju da se vrati na stazu pune saradnje sa Tribunalom", rekao je Bramerc.

Dodao je i da je zabrinut zbog sporog sprovođenja nacionalne strategije za krivični progon ratnih zločina u Srbiji, kao i zbog toga što već godinu dana nije imenovan tužilac za ratne zločine.

Bramerc je, takođe, primetio da se sporo ojačavaju kapaciteti jedinice za istraživanje ratnih zločina pri MUP-u Srbije.

Rekao je da su mu, tokom poslednje posete Beogradu, srpske vlasti pružile uveravanja da će sve to biti učinjeno, ali nisu održale obećanje.

Kao zabrinjavajuće, glavni tužilac je izdvojio i "glorifikovanje" ratnih zločinaca širom regiona bivše Jugoslavije. Kao primer je naveo odluku Skupštine Republike Srpske da "odlikuje osuđene za ratne zločine".

Bramerc je naveo i da je zabrinjavajuće što vlast u Beogradu već godinu dana ne prihvata, niti sprovodi presudu koju je generalu Vojske Republike Srpske Novaku Đukiću izrekao državni sud BiH.

Taj sud je osudio Đukića na 20 godina zatvora, proglasivši ga krivim za eksploziju koja je u Tuzli 1995. ubila oko 70 osoba. Ustavni sud BiH je tu presudu poništio, posle ocene Evropskog suda za ljudska prava da je u procesima za ratne zločine u BiH primenjivan pogrešan zakon.

Pošto je pušten na slobodu, general Đukić je došao u Srbiju na lečenje i insistira da se postupak obnovi, tvrdeći da nije kriv.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво