Novaković: Kod Državne bezbednosti zid u istrazi o ubistvu Ćuruvije

Penzionisani funkcioner Uprave kriminalističke policije Mile Novaković rekao je u Specijalnom sudu u Beogradu da su pripadnici jedinice "Poskok" tokom istrage ubistva novinara Slavka Ćuruvije naišli na "zid" kada se u istrazi došlo do resora Državne bezbednosti. Sutra se očekuje svedočenje bivšeg načelnika UKP-a Rodoljuba Milovića.

Svedočeći na suđenju optuženima za ubistvo Ćuruvije, Novaković je naveo da je "Poskok" došao do saznanja da je beli "golf", koji je navodno viđen u blizini Ćuruvijine kuće na dan ubistva, pripadao pripadniku DB-a, a sada optuženom Ratku Romiću i da dalje od toga nisu mogli.

Novaković, koji je bio na čelu Poskoka, napomenuo su radnike DB-a koji su pratili pratili Ćuruviju obavljali radnici DB i da su potom beleške dostavljali pripadnicima Poskoka. 

"Govorili smo šta da ih pitaju, oni su to radili i dostavljali nam zapisnik. Onda smo mi podvlačili šta je interesantno i rekli šta još treba da se se pita", rekao je Novaković. 

Smatra da bi pripadnici tadašnjeg Poskoka mnogo više uspeha postigli u istrazi 2000. i 2001. godine da su mogli da lično razgovaraju sa radnicima DB-a koji su dovođeni u vezu sa ubistvom Ćuruvije ili koji su znali nešto o tome.

Nakon zastoja, u vreme akcije "Sablja" istraga je ponovo aktivirana, ali je tadašnji ministar policije Dušan Mihajlović hteo je da zaključi taj slučaj nakon što je Branka Prpa, Ćuruvijina prijateljica, koja je bila sa njim u vreme likvidacije, sa velikom dozom sigurnosti prepoznala tada već ubijenog Luku Pejovića kao ubicu, naveo je Novaković.

Nakon toga Mihajlović je hteo da se za ubicu proglasi Pejović, naveo je biši šef UKP-a.

Sutra se očekuje svedočenje bivšeg načelnika UKP-a Rodoljuba Milovića, koji je bio pripadnik jedinice "Poskok".

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, pripadnik tog centra Ratko Romić i Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva.

Radonjić i Romić se nalaze u pritvoru od hapšenja u januaru 2014. godine.

Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Radonjić i Marković se terete za podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo.

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво