Tužilaštvo: Ratko Mladić ključni akter masakra i zločina

U završnoj reči na suđenju Ratku Mladiću, Tužilaštvo Haškog tribunala iznelo je da je Mladić bio ključni akter masakra nad muslimanima u Srebrenici i udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem da se nasilno stvori srpska država u velikim delovima BiH.

Ratko Mladić je optužen za genocid, progon i istrebljenje, ubistva, deportacije i zločine protiv čovečnosti, a tužilaštvo je danas, četiri godine od početka suđenja, počelo iznošenje završnih reči.

Tužilac Alan Tiger se osvrnuo na istorijske događaje koji su prethodili ratu i na sve tačke optužnice, rekavši da je Mladić bio "zaslužan" za plan koji je, kako je naveo, imao za cilj da radikalno izmeni demografsku sliku delova BiH na koje su pretendovali bosanski Srbi.

Tiger je u završnoj reči naveo da je general Mladić imao isključivu komandu u VRS, da nikome nije odgovarao, i da je samim tim "odgovoran za sve ono što se desilo sa nesrpskim stanovništvom".

"Ono što se dešavalo u opštini za opštinom nije nasumična posledica vojne kampanje, već njena prava svrha", rekao je tužilac Alen Tiger.

Kako je naglasio, "etničko čišćenje nije bilo posledica vojne kampanje već njen cilj", preneo je AFP.

Tužilac je argumente Mladićevih branilaca nazvao smešnim i besmislenim, rekavši da je ona pokušavala da predstavi Mladića kao mladog i neodlučnog oficira, koji je imao manje važnu ulogu.

"Mladić je bio centralna figura u masakru 1995. godine nad hiljadama muslimana u Srebrenici", rekao je tužilac.

Ratko Mladić, u sivom odelu i sa naočarima, pažljivo je slušao reči tužioca.

Završna reč Tužilaštva planirana je i za utorak i sredu, 6. i 7. decembar. Zatim će tim odbrane izneti svoje argumente, počev od 9. decembra, a zaključno sa 12. i 13. decembrom.

Svaka strana će imati po sat i po za odgovor u četvrtak, 15. decembra, najavljeno je ranije iz tribunala u Hagu.

Odbrana i tužilaštvo su krajem oktobra podneli pisane podneske završne reči.

Suđenje generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću počelo je u maju 2012. godine.

Mladić je godinu dana ranije, nakon 12 godina skrivanja, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hag.

Tužilaštvo je izvođenje dokaza protiv Mladića završilo u februaru 2014. godine, dok je odbrana predstavljala svoje dokaze od maja 2014. do 16. avgusta ove godine.

Optužnica Mladića tereti za genocid, progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje i za zločine protiv čovečnosti.

U dodatnih pet tačaka, Mladić je optužen i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca i za kršenje zakona i običaja rata.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво