Svedočenje istoričara u postupku za rehabilitaciju Nedića

Pred Višim sudom u Beogradu saslušanjem istoričara Dragana Aleksića nastavljen je proces za rehabilitaciju Milana Nedića. Na današnjem ročištu rečeno je i da Viši sud u Beogradu još nije doneo odluku o zahtevu Saveza jevrejskih opština Srbije da učestvuje u postupku. Sličan zahtev podneo je i SUBNOR. Naredno ročište je zakazano za 22. februar 2017.

Da vreme nije uvek lek pokazuje i nastavak postupka za rehabilitaciju Milana Nedića. Ni danas uloga i motivi predsednika Vlade u vreme nemačke okupacije nisu jasni. Za istoričare nema dileme – odluke u vezi sa logorom "Banjica" ne nose njegov potpis, niti je imao uticaj na rad Specijalne policije.

"Ni političku niti bilo koju drugu odgovornost ne može da snosi general Nedić jer su Nemci likvidirali Jevreje širom Evrope bez ikakvog uticaja, uloge ili pomoći bilo kojih struktura domaćih vlasti", objašnjava Dragan Aleksić sa Instituta za noviju istoriju Srbije.

Savez jevrejskih opština smatra da ima pravo da se zajedno sa tužilaštvom suprotstavi rehabilitaciji. Advokat porodice Nedić Zoran Živanović, međutim, očekuje da sud uzme u obzir da je zahtev za rehabilitaciju predat pre izmena zakona 2011.

"Po zakonu iz 2011. ti postupci se moraju završiti po zakonu iz 2006. Taj zakon predviđa jednu stranu u postupku i svi dosadašnji pokušaji da u taj postupak uđu fizička ili pravna lica koja su želela neku drugu odluku, a ne onu odluku koju je tražio predlagač, su odbijena", navodi Živanović.

Protivnici smatraju da je to zapravo revizija istorije.

"U najširem smislu ne bi se ništa znajačnije promenilo, ali važno je pokazati da postoje ljudi koji se s tim ne slažu", ocenjuje Dragomir Olujić.

Nedićevi potomci tražili su od suda da poništi uredbu Vlade kojom je predsednik vlade u vreme nemačke okupacije proglašen za narodnog neprijatelja. Nedić nikada nije bio osuđen, niti je protiv njega podignuta optužnica jer je navodno u pritvoru izvršio samoubistvo.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво