Knežević: Nisam kriv

Pred Specijalnim sudom u Beogradu počelo suđenje Goranu Kneževiću i još dvadesetorici optuženih za malverzacije sa građevinskim zemljištem. Knežević negirao da je zloupotrebio službeni položaj i oštetio budžet Zrenjanina za više od 150 milona dinara.

Bivši predsednik opštine Zrenjanin Goran Knežević negirao je na početku suđenja optužbe da je kao organizator kriminalne grupe malverzacijama sa građevinskim zemljištem, zloupotrebivši službeni položaj, oštetio budžet tog grada za više od 150 milona dinara.

Nisam kriv, sporovodio sam državnu politiku na lokalnom nivou na najbolji mogući način. Nisam oštetio javne finansije, naprotiv uvećao sam ih i nisam stekao nikakvu imovinsku korist, rekao je Knežević iznoseći odbranu pred većem Specijalnog suda.

Naveo da je preko noći od jednog od najuspešnijih srpskih gradonačelnika, postao akter izmišljene afere koja je tendenciozno nazvana građevinska mafija.

Čitava afera je pokušaj moje političke, stručne i lične diskreditacije, svega onoga što je predstavljalo dobar recept za uspeh u Srbiji, kao i pokušaj diskreditacije Zrenjanina koji je bio na putu pune ekonomske, kulturne, sportske ekspanzije, rekao je Knežević.

Prema njegovim rečima, jedan od razloga za to je njegovo neslaganje sa predsednikom Izvršnog veća Vojvodine Bojanom Pajtićem po pitanjima pravaca razvoja i položaja pokrajine - moj koncept je bio decentralizacija i jačanje lokalnih samouprava, nasuprot Pajtićevom konceptu kome je jedino bitan transfer vlasti iz Beograda u Novi Sad.

Drugi razlog, kako je naveo Knežević, bio je njegov otpor zapošljavanju u lokalnoj samoupravi supruga i priljateljica policijskih inspektora.

Suđenje smatram paravanom za moje uklanjanje sa političke scene Srbije i Zrenjanina. Iako su pravo i pravda na mojoj strani, nije politika, ne mislim ni na jednu određenu stranku ili političara, već na vladajuću kolektivnu svest i shvatanje društvenih vrednosti, kazao je Knežević.

Osvrnuvši se na izjavu predsednika Borisa Tadića da svoju nevinost na sudu može da dokaže, Knežević je rekao da je ta izjava postala njegova realnost, ali i zla sudbina.

Knežević tvrdi da je sve vreme bio izložen medijskom linču, a kao prilog za tu tvrdnju naveo je izjavu ministra za zaštitu životne sredine Olivera Dulića, datu sedam dana pre početka suđenja, kojom je kako navodi, ministar povredio prezumpciju nevinosti.

Prema rečima optuženog, Dulić je naveo da mu je žao što se Knežević nalazi u pritvoru, ali da su se optužbe protiv njega ispostavile kao tačne.

Knežević: Pravda na mojoj strani

Pravo i pravda su na mojoj strani i to znaju svi oni koji su upoznati sa predmetom, rekao je Knežević koji tvrdi da je na učesnike u postupku vršen pritisak kako bi došlo do optuženja.

Tužilac je između profesionalnog i stručnog rada i pritisaka koji su na njega vršeni, ipak mora da podigne optužnicu na osnovu prepisanog policijskog izveštaja, a tokom istrage u obzir nije uzet ni jedan jedini podatak, naveo je Knežević.

Istražni sudija, kako je naveo Knežević, po završetku istrage, rekao mu je: "Nisam mogao drugačije, pametni ste, znate zašto".

Knežević i njegovi saradnici uhapšeni su oktobra prošle godine, a optužnica Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal, podignuta aprila ove godine, tereti ih da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe kroz više malverzacija sa građevinskim zemljištem u Zrenjaninu od 2006. do 2008. godine protivpravno prisvojili najmanje 150 miliona dinara.

Pored Kneževića, kao pripadnici građevinske mafije optuženi su i koordinator za oblast privrede opštine Zrenjanin Ivan Dević, zrenjaninski načelnik Odeljenja za poslove urbanizma Nikola Halas, vlasnik agencije Gvozden" Uglješa Grgur, Bratislav Tomić, Milan Milošev, David Dimić, Marijana Šarenac.

Među optuženima su i Branko Savković, direktor Direkcije za izgradnju grada Laslo Fuks, Božidar Đurica, Milorad Ponoćko, Mile Unčanin, Vladan Racić, Đorđe Matić, Ranko Babović, Milorad Smiljković, Mladen Živković, Miloš Baždar, Dragan Đorđević i Mile Jerković.

Kneževiću, koji je označen kao organizator kriminalne grupe i ostalim optuženima na teret se stavlja zločinačko udruživanje, zloupotreba službenog položaja, primanje i davanje mita.

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 01. nov 2009, 00:37) - anonymous [neregistrovani]

Nije kriv

Slazem se sa vama, samo neznam sto se bojite da navedete vase ime i prezime.
Dusan Petrov - Malmö - Svedska

(nedelja, 01. nov 2009, 00:32) - Dusan Petrov - Malmö [neregistrovani]

Nije kriv

Ako je Goran Knezevic kriminalac i kriv onda u ovoj drzavi nema vise postenih.

(nedelja, 01. nov 2009, 00:29) - Dusan Petrov [neregistrovani]

Necasni proces

Poznajem Gorana Knezevica od vrtica.
Odrastali smo zajedno u istom naselju i igrali kosarku u istom klubu.
Sa njim sam proveo polovinu svog zivota.
Goran je jedan od najpostenijih ljudi.
Zelim mu srecu u ovom necasnom procesu.
Dusan Petrov

(petak, 30. okt 2009, 17:45) - AleksandarL

Svi su krivi

Samo je Knezevic izvukao deblji kraj.

(utorak, 27. okt 2009, 07:04) - anonymous [neregistrovani]

Nije kriv!

Ako nije Goran Knezevic kriv ko je kriv za zlupotrebe i malverzacije?