Presuda belgijskog suda, osuđeni najavljuju žalbe

Belgijski sud osudio je na doživotne kazne zatvora bivšeg pripadnika DB-a Božidara Spasića i Andriju Draškovića i Veselina Vukotića za ubistvo albanskog aktiviste za ljudska prava Envera Hadrija. Niko od osuđenih i njihovih branjenika nije dobio poziv za suđenje, a za presudu su saznali iz medija. Za RTS kažu da su bili spremni da učestvuju u postupku ali da im je ta mogućnost uskraćena. Najavljuju žalbu belgijskom, ali i Evropskom sudu za ljudska prava.

U sredu proglašeni krivim, danas im izrečene kazne doživotnog zatvora. Osuđeni, njihovii pravni zastupnici, ali i držvani organi Srbije, čiji su sva trojica državljani za presudu su saznali iz medija.

Osuđen da je naredio ubistvo, bivši operativac Državne bezbednosti, Božidar Spasić presudu, koja ga nije iznenadila, ne želi da komentariše, jer nije ni optužnicu pročitao.

Božidar Spasić, bivši pripadnik DB-a kaže da niti je dobio poziv da dođe na suđenje, niti je dobio optužnicu.

"Tako da mi možemo samo iz štampe saznati za šta smo optuženi. Suđenje je trajalo kao suđenje između dva ručka, prekjuče je počelo, juče bilo glavno, ko je saslušan kao svedok, koja su dokumenta, odakle njima takva dokumenta koja imaju, dakle, preduzećemo sve pravne i moguće mere", rekao je Spasić.

Zbog sumnji da je učestvovao u ubistvu Hadrija jedan od osuđenih, Veselin Vukotić, proveo je tri i po godine u pritvoru u Belgiji. Njegov advokat Zdenko Tomanović navodi da je za to vreme Vukotić dokazivao nezakonitot i neverodstojnost dokaza posle čega je pušten na slobodu.

"Dalje učešće u dokazivanju nepostojanja i nezakonitosti prikupljenih dokaza, sprečila je okolnost da Vukotić već osam godina ne sme da napusti Srbiju po odluci srpskog suda i da se već tri godine nalazi u kućnom pritvoru. Ta okolnost je morala da bude poznata sudu u Briselu", rekao je Tomanović.

Zbog ubistva Hadrija prošle godine je u Hrvatskoj uhapšen i Andrija Drašković, ali je pošto je položio jemstvo otišao iz Splita i tako izbegao izručenje Belgiji. Ipak, pravni zastupnik Draškovića kaže da su bili spremni da se brane od optužbi ali da nijedan dokument belgijskog suda nije stigao u Beograd.

Veljko Delibašić, advokat Andrije Draškovića kaže da je suđenje bilo u strogoj tajnosti i da se završilo za nepunih 12 dana.

"Time su povređena sva osnovna ljudska prava. Ono što je Belgija mogla da uradi i što smo i predlagali i zahtevali - da taj predmt ustupi srpskom pravosuđu i da se ovde sudi u jednom fer i poštenom suđenju", objašnjava Delibašić.

I ministarska pravde Srbije za presudu je saznala iz medija.

Ministarka Nela Kuburović kaže da do sada nije stigla zamolnica od kolega iz Belgije.

"Ukoliko bude upućena svakako ćemo postupiti po njoj, da vidimo da li su uopšte ispunjeni uslovi da postupamo. Ono što je bitno da ne postoji ugovor između Republike Srbije i Belegije o međusobnom izručivanju domaćih državljana", kaže Kuburovićeva.

Enver Hadri šef komiteta za ljudska prava na Kosovu, ubijen je 25. februara 1990. godine, hicem u glavu u predgrađu Brisela, Sen Žilu.

Hadri je ubijen pucnjem iz automobila koji je projurio pored vozila u kom se nalazio. Prema presudi belgijskog suda motiv ubistva je politički, jer se Hadri zalagao za nezavisnost južne srpske pokrajine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије