Halimi: Nije doneto nijedno rešenje za pokretanje istrage protiv Ivanovića

Bivši istražni sudija Unmika Mahmut Halimi je rekao da na osnovu istrage vođene nakon rata protiv Olivera Ivanovića nije doneta nikakva formalna odluka niti je protiv njega pokrenuta istraga da je počinio ratne zločine tokom sukoba na Kosovu. Dodatno ročište u drugostepenom postupku u slučaju Olivera Ivanovića održano je pred Apelacionim sudom u Prištini.

Mahmut Haljimi, u svojstvu istražnog sudije UNMIK-a naložio je pokretanje istrage za ubistvo grupe albanskih civila u aprilu 1999. godine u južnom delu Mitrovice, ali je nakon nekoliko meseci istraga obustavljena. Istraga za ratne zločine, naveo je Haljimi, vođena je protiv sedam osoba, među kojima međutim nije bilo i Olivera Ivanovića.

Halimi na zahtev odbrane Olivera Ivanovića svedočio u drugostepenom postupku.

Odbrana Olivera Ivanovića nakon današnjeg ročišta veruje da je dokazano da Ivanović nije bio predmet detaljne istrage za ubistvo Albanaca u južnoj Mitrovici tokom rata na Kosovu. 

"I zbog toga nije osuđen. Optužiti ga sada i osuditi na bazi istih dokaza posle 16, 17 godina je presedan svoje vrste i mi verujemo, nadamo se da će veće da prihvate argumente koje smo izneli i koji inače stoje u ovom predmetu", ističe advokat Ljubomir Pantović. 

Advokat Nebojša Vlajić napominje da je taj proces politički bio od samog početka. "Smatramo da su razlozi za pokretane tog postupka negde drugde, a ne u sudnici", dodao je Vlajić.

Nameru Ivanovićevih advokata da dokažu njegovu nevinost preko UNMIK-ove istrage, odbacio je advokat oštećenih porodica.

"Advokati odbrane podneli su zahtev koji nisu upotpunili nijednom činjenicom. Ovakav zahtev nije važeći tako da je i sud odbio taj zahtev advokata odbrane Olivera Ivanovića", tvrdi Burhan Mađuni, advokat porodica žrtava.

Za donošenje drugostepene presude nema zakonskog roka. Ivanovićevi advokati se nadaju presudi za nekoliko nedelje pošto je on u pritvoru skoro tri godine. Donošenje presude može međutim da potraje i nekoliko meseci. 

Euleks sudije kosovskog Osnovnog suda u Mitrovici su u prvostepenom postupku osudile Ivanovića na devet godina zatvora zbog "ratnog zločina", od 14. aprila 1999. godine. Pošto je odbrana potom uložila žalbu, u toku je postupak pred kosovskim Apelacionim sudom u Prištini.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи