Snimci hapšenja osumnjičenih za planiranje napada na utakmici u Albaniji

Kosovska policija je saopštila da je sprečila planirane sinhronizovane terorističke napade na Kosovu i u regionu. Uhapšeno je 19 osoba u više grupa, koje su osumnjičene za planiranje terorističkih napada na navijače i fudbalere tokom utakmice Albanija – Izrael.

Kosovska policija je objavila da je uhapsila 19 osoba u poslednjih 10 dana pod sumnjom da su povezani s Islamskom državom i da su planirali izvođenje napada na Kosovu i u Albaniji.

Osumnjičeni su bili u kontaktu sa pripadnikom Islamske države Lavdrimom Muhadžerijem, samoproklamovanim "komandantom Albanaca u Siriji i Iraku", od kojeg su primili naredbe za napad.

Tokom policijskih akcija konfiskovano je 280 grama eksploziva, zatim 2,5 kilograma mešane supstance pomešane sa eksplozivom u kristalnom stanju, kao i različito oružje, uključujući i pomoćna tehnološka sredstva za komunikaciju.

Policija tvrdi da su planirali izvođenje terorističkih napada na Kosovu i napade na izraelsku fudbalsku reprezentaciju i njene navijače tokom utakmice Albanija – Izrael. Zbog tih pretnji policija u Albaniji je promenila mesto odigravanja utakmice sa Izraelom.

Minulih godina najmanje 200 ljudi je uhapšeno ili bilo pod istragom zbog sumnje u povezanost s Islamskom državom, a procene su da je ukupno 300 otišlo u Siriju da se bori na strani Islamske države i više od 50 je tamo poginulo.

U žiži ovdašnje javnosti su i presude "dreničkoj grupi", u kojoj su vođe bivše OVK Sami Ljuštaku, Sulejman Selimi i još desetorica njih.

Njima su pre dva dana potvrđene višegodišnje kazne zatvora zbog ratnih zločina.

Specijalni tužilac Kosova podigao je danas optužnicu protiv 24 zatvorska čuvara i drugih javnih službenika koji su Ljuštakuu i još dvojici pre dve godine omogućili bekstvo iz bolnice u Prištini, u kojoj su se lečili posle hapšenja.

Bekstvom iz bolnice, pokušali su da dođu do svedoka i spreče njihovo svedočenje na sudu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи