Pritvoreni u Kosovskoj Mitrovici nastavljaju štrajk glađu

Zatvorenici u Pritvorskom centru u Kosovskoj Mitrovici nastavili su danas štrajk glađu koji su započeli u subotu nakon što su četvorica Srba iz ove ustanove premešteni u zatvor koji se nalazi nadomak Podujeva.

Zamenik kosovskog ministra pravde Nusret Hodža izjavio je Tanjugu da veruje da nije ispoštovana procedura pri premeštanju četvorice zatvorenika iz jedne u drugu zatvorsku ustanovu, a među onima koji štrajkuju glađu nalazi se i lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović.

Zatvorenici su se na ovaj korak odlučili jer strahuju da bi i oni mogli biti premešteni u neki od kosovskih zatvora u unutrašnjosti.

U zatvoru u Podujevu ne radi ni jedan Srbin, a četvorica Srba koji su tamo premešteni prvi su pritvorenici srpske nacionalnosti u tom zatvoru.

"Sve je počelo u subotu kada je četvoro zatvorenika prebačeno u zatvor visoke sigurnosti kod Podujeva. Prvo, to je odrađeno nenajavljeno, nije uopšte donet ni jedan papir, nije postojao pečat, nije postojao zahtev", rekao je Hodža.

Dodao je da je po slovu zakona potrebno pismeni zahtev za premeštaj pritvorenika dostaviti direktoru odnosno u ovom slučaju v. d. Pritvornog centra u Mitrovici Benasimu Mediću da se radi premeštaj.

"Njega su zvali samo dva minuta pre nego što su se pojavili na kapiji i rekli: Mi dolazimo po ovu četvoricu zatvorenika", rekao je Hodža.

Zamenik kosovskog ministra pravde naglasio je da štrajk pritvorenika traje i da će četvoricu Srba premeštenih u zatvor kod Podujeva, koji takođe štrajkuju glađu, posetiti danas ili sutra.

Advokat Nebojša Vlajić izjavio je Tanjugu da je zatvorska ustanova kod Podujeva zatvor, a ne pritvorska jedinica i da su premešteni Srbi pritvorenici, a ne zatvorenici odnosno da neki od njih imaju izrečene prvostepene presude koje nisu pravosnažne.

"Jedan od njih je čovek koji je pre nekoliko dana po međunarodnoj poternici izručen iz Crne Gore i protiv njega postupak tek sada počinje. On je pritvorenik na samom početku postupka i morao je da bude u Kosovskoj Mitrovici kao i ovi drugi jer je u Kosovskoj Mitrovici zatvorska ustanova namenjena izdržavanju pritvora i izdržavanju zatvorske kazne", rekao je Vlajić.

Potvrdio je da je u znak solidarnosti sa ostalim zatvorenicima štrajk glađu započeo i Oliver Ivanović kome nije prvi put da se na ovakav korak odlučuje.

"Ivanović odlično zna kako je to biti u pritvoru gde ne možete da govorite svoj jezik, gde nemate kome da se obratite i gde dane provodite u strahu", kazao je Vlajić.

U Pritvorskom centru u Kosovskoj Mitrovici nalazi se oko četrdesetak pritvorenika koji traže garancije da neće završiti u nekom od kosovskih zatvora gde nema zatvorenih Srba i gde kao zatvorsko osoblje ne rade Srbi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара