Prevrnuo se teretni brod kod Donjeg Milanovca, posada na bezbednom

Na Dunavu kod Donjeg Milanovca prevrnuo se rečni teretni brod dužine 80 metara, javlja dopisnik RTS-a. Na brodu su se u trenutku prevrtanja nalazile dve osobe, koje su uspele da se spasu.

Teretni brod "Beograd 2 ", natovaren kamenom, bio je vezan u pristaništu Donji Milanovac. Veliko nevreme, jak vetar i ogromni talasi prekinuli su sajle koje su držale plovilo.

"Bio sam na brodu deset sekundi pre nego što se prevrnuo. Bilo je strašno, bili smo i zapovednik i ja", kaže Dragan Srbulović, član posade.

Na svega stotinak metara od pristaništa u Donjem Milanovcu, brod dugačak osamdeset metara još uvek tone. Šta se tačno dogodilo znaće se posle izveštaja policije.

Uz policijski uviđaj ovaj događaj rasvetliće i nalaz inspekcije za bezbednost plovidbe.

"Šta je bilo pre toga, meteorološki uslovi, konkretni uslovi na samom plovnom putu odnosno u vezu, postupanje posade, to će biti tema inspekcijskih organa bezbednosti plovidbe i lučke kapetanije u Kladovu koji će naknadno dati svoju konačnu ocenu i razloge potonuća broda", kaže Srećko Nikolić, predsedik udruženja kapetana unutrašnje plovidbe Srbije.

Za poslednjih deset dana ovo je drugi slučaj da potone teretni brod na Dunavu. I ovaj brod se nalazi u vlasništvu Preduzeća "Ivan Milutinović" kao i brod koji se prevrnuo u Smederevu. 

U saopštenju Ministarstva se podseća da je već dva dana na snazi upozorenje lučke kapetanije brodarstvima da je potrebna veća pažnja prilikom plovidbe zbog jakih udara vetra, naročito kod Velikog Gradišta, kao i zbog drveća koje pluta od ušća Save u Dunav u pravcu Đerdapa.

Pomoćnik ministarke Veljko Kovačević rekao je da Inspekcija bezbednosti plovidbe kontroliše da li se poštuju uputstva.

Ipak, kako navodi, na čitavom sektoru Dunava ima blizu 200 plovila i ne mogu fizički da se kontrolišu svi brodovi.

"Mi ih pratimo preko rečnih informacionih servisa gde su, šta rade i da li prijavljuju neki problem... Konkretno brod 'Beograd 2' nije prijavljivao nikakav problem zato što su se usred noći pojavili jaki udari vetrova koji su uzrokovali velike talase", objasnio je Kovačević dodajući da članovi posade nisu ni imali vremena da se javljaju kapetaniji niti bilo kome, već su se borili se da se brod ne potopi.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво