Ađijus: Haški tribunal podržava saradnju na Balkanu

Predsednik Haškog tribunala Karmel Ađijus izjavio je da je taj sud posvećen pomaganju nacionalnim vlastima u bivšoj Jugoslaviji kako bi se nosile s velikim brojem preostalih predmeta u vezi sa ratnim zlocinima i da snažno podržava napore na unapređenju saradnje između država na tim prostorima.

Predstavljajući 23. godišnji izveštaj Međunarodnog suda Generalnoj skupštini UN, Ađijus je ukazao na pet glavnih izazova sa kojima se taj sud suočava u poslednjoj godini svog rada, među kojima je, kako je rekao, pružanje podrške nacionalnim pravosudnim sistemima i njihovo osposobljavanje da presuđuju za ratne zločine.

Kako se navodi u saopštenju Haškog tribunala, Ađijus je kao jedan od izazova naveo odbranu integriteta tog suda, što uključujuje sprovođenje nulte tolerancije na pokušaje da se utiče na svedoke.

Podsetio je da, u aktuelnom predmetu zbog nepoštvovanja suda, Srbija još nije postupila po nalozima za hapšenje troje optuženih i naglasio da je saradnja s Međunarodnim sudom obaveza koja proističe iz njegovog statuta.

U svom prvom obraćanju Generalnoj skupštini UN u svojstvu predsednika MKSJ, Ađijus je ocenio da je Međunarodni sud nastavio da marljivo ulaže napore kako bi blagovremeno okončao sve svoje postupke uz poštovanje zakonitosti postupka i prava optuženih na pravicno sudenje.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući naporima preduzetim tokom proteklih godinu dana okončani su postupci u više predmeta nego u prethodnom izveštajnom periodu.

Jedan od izazova, kako je rekao, jeste da se obezbedi da dinamika u preostalim predmetima ostane takva da omogući blagovremeno i odgovorno zatvaranje tog suda 2017. godine, i neometan prelazak funkcija na Mehanizam za međunarodne krivične sudove.

To, naglasio je, uključuje potrebu da države-članice podrže zahtev MKSJ za poslednje produženje mandata sudija.

Među izazovima izdvojio je i zadržavanje osoblja i sprečavanje ubrzanog odlaska zaposlenih i konsolidaciju zajedničkog nasleđa Medunarodnog suda i UN.

"Kako se Međunarodni sud priprema za zatvaranje u decembru 2017, važnije je nego ikad obezbediti da njegov rad i dostignuća budu dostupni i od uticaja za aktere u regionu bivše Jugoslavije i šire", rekao je Ađijus, navodi se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво