Mladićeva odbrana traži da se odbaci završni podnesak optužbe

Odbrana Ratka Mladića zatražila je od Haškog tribunala da kao neispravan odbaci završni podnesak Tužilaštva. Alternativno, Mladićevi branioci zahtevaju da sudije vrate završni podnesak tužiocima i nalože im da dokument isprave i ponovo podnesu u skladu sa propisima suda.

Odbrana tvrdi da je Tužilaštvo znatno prekoračilo granicu od 300.000 reči koju je raspravno veće odredilo za završne pisane podneske obe strane u postupku.

Mladićevi branioci tvrde da su tužioci anekse završnog podneska, koje nisu uključili u ukupan broj reči, zloupotrebili da izlože argumente koji se tiču suštine celog predmeta, što po pravilima nije dozvoljeno.

U samo jednom od tih aneksa ima oko 90.000 reči, a ukupni obim celog završnog podneska iznosi 390.000 reči, tvrdi odbrana.

Mladićevi branioci i Tužilaštvo podneli su završne pisane podneske 25. oktobra, u roku koje je odredilo raspravno veće, iako je odbrana na taj rok prethodno uložilo žalbu.

Usmene završne reči kojima će suđenje Mladiću biti okončano zakazane su za početak decembra, ukoliko Apelaciono veće Tribunala ne prihvati žalbu branilaca na taj termin.

Odbrana je uložila žalbu i na odluku kojom je raspravno veće odbacilo njenu tvrdnju da je prekršeno Mladićevo pravo na fer suđenje.

Očekuje se da će o tim žalbama uskoro odlučiti Apelaciono veće kojim predsedava sudija Karmel Ađijus, koji je i predsednik Haškog tribunala.

Ratni komandat Vojske Republike Srpske, general Mladić (74) optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce.

Suđenje je počelo u maju 2012. godine, godinu dana pošto su vlasti Srbije uhapsile Mladića koji je bio u bekstvu od jeseni 1995. godine kada ga je Tribunal prvi put optužio.

Po okvirnom planu Tribunala, prvostepena presuda generalu Mladiću trebalo bi da bude izrečena do novembra 2017. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи