Požar teško oštetio KBC "Dragiša Mišović"

Zahvaljujući brzoj intervenciji hitne pomoći, vatrogasaca, policije i bolničkog osoblja, izbegnuta moguća tragedija u Kliničko bolničkom centru "Dragiša Mišović". U požaru koji je sinoć izbio nije bilo žrtava. Za manje od dva sata vatra ugašena, a svi pacijenti evakuisani na vreme. Velika materijalna šteta.

U požaru koji je izbio sinoć, oko 22.45 časova, u Kliničko bolničkom centru "Dragiša Mišović" nije bilo žrtava. Vatra je ugašena za manje od dva sata, a svi pacijenti su evakuisani.

Zahvaljujući brzoj intervenciji saradnji i hitne pomoći, vatrogasaca, policije i bolničkog osoblja izbegnuta je moguća tragedija.

Vatrogasci su stigli u roku od tri minuta nakon dojave da je izbio požar na krovu četvrtog sprata bolnice "Dragiša Mišović". Tada je krov već bio zahvaćen požarom. Tokom gašenja vatre dva vatrogasca lakše su povređena.

Na četvrtom spratu, koji je tek renoviran, nije bilo pacijenata. U tom trenutku u bolnici je bilo gotovo 300 bolesnika, a među njima i tek operisanih.

Zamenik direktora KBC Dragiša Mišović Moma Jakovljević bio je u šoku. "Dnevno operišemo 20 ljudi. To su ljudi u šok sobi ili intenzivnoj nezi, 22 pacijenta su na apartima, svi su evakuisani lepo, sjajno odrađeno. Svi su sa sve mašinama iznešeni da im život nije ugrožen", rekao je Jakovljević.

Komadant Vatrogasne brigade Beograd Mile Jovičić navodi da se odmah krenulo u evakuaciju bolesnika. "Nama u pomoć pristiglo je osoblje i policija žandarmerije i drugi pripadnici MUP-a".

Šef dežurne ekipe Vatrogasne brigade kja je gasila požar Miloš Majstorović izjavio je da su vatrogasci dobili pet dojava od građana, ali ni jedna nije bila iz kruga bolnice.

"Mogli smo i drugacije da reagujemo, da pošaljemo i manje ekipa na teren, ali smo rešili da se ne igramo", rekao je Majstorović.

Direktor Hitne pomoći Branislav Lazić kaže da je na prvi znak uzbune došlo pet ekipa Hitne pomoći, "a kada su vuđene razmere evakuacije došlo je još 15 ekipa koje su izvršile evakuaciju negde oko 120 pacijenata do najbliže ustanove".

Brzom intervencijom ekipa svi bolesnici izvedeni su na sigurno, a pojedini su imali problema sa disanjem. U gašenju požara jedan vatrogasac zadobio je lakše povrede ruke.

Više od 30 vatrogasnih i policijskih vozila

Povređeni vatrogasac Peđa Talović povrede je zadobio tokom gašenja stola.

"Izgubili smo kontakt sa dvojicom koji su bili na samom krovu. Išao sam gore po njih i kada smo silazili, srušili smo se niz stepenice pali su preko mene i naprsao mi je zglob", objašnjava Talović.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević poručuje porodicama pacijenata da se ne brinu i da će narednih dana učiniti sve da lečenje svih bolesnika bude organizaovano na najbolji mogući način.

Ministar policije Ivica Dačić rekao je da je najvažnije što nije bilo žrtava i da se istražuje uzrok izbijanja požara. Dačić je apelovao na građane da ne veruju glasinama da je u bolnici bila postavljena bomba, kao što je policiji dojavljeno. Kontradiverzione ekipe utvrdile su da je reč o lažnoj dojavi.

U krugu bolnice bilo je više od 30 vatrogasnih i policijskih vozila, saobraćaj je do dva sata iza ponoći bio obustavljen u okolnim ulicama, a ni pešacima nije bio dozvoljen pristup bolnici.

Šteta velika, još nema procene

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, Predrag Marić, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, rekao je da je još prerano za ocene o šteti u Kliničko-bolničkom centru.

Marić je naveo da procene materijalne štete još nema, ali da je ona velika budući da je vatra zahvatila više od 1.200 kvadratnih metara.

Policija će izvršiti uviđaj u toku prepodneva, pa će se o nastaloj šteti znati više kada stigne saopštenje MUP-a.

Spekulacije o podmetanju bombe u zgradi KBC-a, Predrag Marić je odbacio navodeći da je dojava bombe stigla 6 minuta posle prijave požara u bolnici.

Saradnja svih službi na terenu je bila dobra, istakao je načelnik Sektora za vanredne situacije, i dodao da su se, dva povređena vatrogasaca, vratila na lice mesta posle ukazane pomoći.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво