Požar u neregistrovanom staračkom domu u Pančevu – tri osobe poginule, 12 povređenih

U požaru koji je izbio u stambenoj zgradi u Pančevu poginule su tri osobe, a 12 je povređeno. Radi se o starijim ljudima, javlja dopisnik RTS-a. Policija uhapsila dve osobe – organizatora neprijavljenog staračkog doma i izdavaoca prostorija.

Požar je izbio u trospratnoj stambenoj zgradi, u ulici Svetog Save u Pančevu, broj 60a, u jednom od tri stana koja su služila za izdavanje i pretvorena u starački dom, javlja dopisnik RTS-a.

Tri osobe preminule su od posledica gušenja. Među stradalima i povređenima je najviše starih, bolesnih i slabo pokretnih. 

Povređeni su prevezeni u pančevačku bolnicu, odakle su tri osobe poslate u Beograd – dvoje na VMA, zbog trovanja ugljen-monoksidom i oni su sada stabilno, a jedna baka u Zvečansku zbog teže opekotine na desnoj strani tela.

"Ovih osmoro koji su kod nas zbrinuti su stabilno i ne očekujemo pogoršanje njihovog zdravstvenog stanja", rekao je direktor Opšte bolnice Pančevo Slobodan Ovuka.

Jedan pacijent je smešten na odeljenje intenzivne nege, a preostalih sedam pacijenata na odeljenje hirurgije.

Među povređenima je i negovateljica. 

Požar je izbio u 04.50, a u gašenju vatre učestvovalo je sedam vatrogasaca i tri vozila, saopštila je policija.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije uspeli su da ugase požar.

Prema saznanjima RTS-a, najverovatnije se zapalio krevet u jednom trosobnom stanu na drugom spratu, a dim se proširio na još jedan stan koji se nalazi iznad.

Vojislav Prijić i Dušanka Resanović koji su, srećom, zadobili samo sa lakše povrede kažu da se sve dogodilo veoma brzo i da su videli plamen i gust dim. Ne sećaju se detalja ove nesreće. 

"Spavao sam i kada su poviknuli 'vatra, spasavajte se', ja sam se vratio u sobu da otvorim prozor i izašao sam na terasu, pa otišao na prvi sprat", priča Vojislav Prijić. 

Prema raspoloživim podacima, u domu u kome je izbio požar boravio je 21 korisnik, a od tog broja tri korisnika su nakon nesreće preminula, 12 je povređeno, dvoje su preuzeli srodnici, dok je za pet korisnika pozvan Centar za socijalni rad u Pančevu kako bi ih zbrinuo.

Uzroci ove nesreće biće utvrđeni po završetku uviđaja, kaže Boro Majkić iz Sektora za vanredne situacije u Pančevu.

Uhapšene dve osobe

U međuvremenu, policija je uhapsila dve osobe odgovorne za neovlašćeno organizovanje nelegalnog staračkog doma u Pančevu.

Uhapšena je Lj. M. zbog osnova sumnje da je počinila krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti. Policija je uhapsila i izdavaoca prostorija S. S., zbog sumnje da je počinio krivično delo pomaganje u izvršenju teškog dela protiv opšte sigurnosti.

Ministar policije Nebojša Stefanović je rekao da će dalja istraga utvrditi uzroke požara.

Policija radi na utvrđivanju svih okolnosti koje su dovele do požara, rekao je Stefanović novinarima.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je rekao da je uhapšenoj ženi do sada dva puta zabranjivan rad u toj delatnosti.

"Ovo je treći put, pronašli smo istu ženu sa istim radnicima kao i prethodna dva puta, da rade u ilegalnim domovima i sve na teriroriji Pančeva. Moram da pitam Tužilaštvo i nadležne organe kako je moguće da ona to radi treći put", rekao je ministar novinarima na beogradskom Sajmu knjiga.

Vulin je dodao da na sajtu Ministarstva rada postoji spisak legalnih domova za stare i apelovao na decu da ne ostavljaju svoje roditelje u ilegalnim domovima, naglasivši da oni nisu vlasništvo svoje dece i da nisu potpisali saglasnost da budu u tim domovima.

"Kao što vidite oni nemaju zdravstvenu zaštitu, nemaju lekara, protivpožarnu zaštitu. Država ne može sve sama, ne može da istraži svaki stan. Ovaj dom je bio čak i deo hostela", rekao je Vulin.

Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja zatvorilo je u protekle dve godine 46 ilegalnih domova, u okviru akcije pojačanog nadzora, odnosno zatvaranja ilegalnih domova za stare zbog loših, a i opasnih uslova za život.

Na sajtu Ministarstva inače može se naći spisak svih licenciranih objekata za smeštaj starih osoba.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво