Požar u neregistrovanom staračkom domu u Pančevu – tri osobe poginule, 12 povređenih

U požaru koji je izbio u stambenoj zgradi u Pančevu poginule su tri osobe, a 12 je povređeno. Radi se o starijim ljudima, javlja dopisnik RTS-a. Policija uhapsila dve osobe – organizatora neprijavljenog staračkog doma i izdavaoca prostorija.

Požar je izbio u trospratnoj stambenoj zgradi, u ulici Svetog Save u Pančevu, broj 60a, u jednom od tri stana koja su služila za izdavanje i pretvorena u starački dom, javlja dopisnik RTS-a.

Tri osobe preminule su od posledica gušenja. Među stradalima i povređenima je najviše starih, bolesnih i slabo pokretnih. 

Povređeni su prevezeni u pančevačku bolnicu, odakle su tri osobe poslate u Beograd – dvoje na VMA, zbog trovanja ugljen-monoksidom i oni su sada stabilno, a jedna baka u Zvečansku zbog teže opekotine na desnoj strani tela.

"Ovih osmoro koji su kod nas zbrinuti su stabilno i ne očekujemo pogoršanje njihovog zdravstvenog stanja", rekao je direktor Opšte bolnice Pančevo Slobodan Ovuka.

Jedan pacijent je smešten na odeljenje intenzivne nege, a preostalih sedam pacijenata na odeljenje hirurgije.

Među povređenima je i negovateljica. 

Požar je izbio u 04.50, a u gašenju vatre učestvovalo je sedam vatrogasaca i tri vozila, saopštila je policija.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije uspeli su da ugase požar.

Prema saznanjima RTS-a, najverovatnije se zapalio krevet u jednom trosobnom stanu na drugom spratu, a dim se proširio na još jedan stan koji se nalazi iznad.

Vojislav Prijić i Dušanka Resanović koji su, srećom, zadobili samo sa lakše povrede kažu da se sve dogodilo veoma brzo i da su videli plamen i gust dim. Ne sećaju se detalja ove nesreće. 

"Spavao sam i kada su poviknuli 'vatra, spasavajte se', ja sam se vratio u sobu da otvorim prozor i izašao sam na terasu, pa otišao na prvi sprat", priča Vojislav Prijić. 

Prema raspoloživim podacima, u domu u kome je izbio požar boravio je 21 korisnik, a od tog broja tri korisnika su nakon nesreće preminula, 12 je povređeno, dvoje su preuzeli srodnici, dok je za pet korisnika pozvan Centar za socijalni rad u Pančevu kako bi ih zbrinuo.

Uzroci ove nesreće biće utvrđeni po završetku uviđaja, kaže Boro Majkić iz Sektora za vanredne situacije u Pančevu.

Uhapšene dve osobe

U međuvremenu, policija je uhapsila dve osobe odgovorne za neovlašćeno organizovanje nelegalnog staračkog doma u Pančevu.

Uhapšena je Lj. M. zbog osnova sumnje da je počinila krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti. Policija je uhapsila i izdavaoca prostorija S. S., zbog sumnje da je počinio krivično delo pomaganje u izvršenju teškog dela protiv opšte sigurnosti.

Ministar policije Nebojša Stefanović je rekao da će dalja istraga utvrditi uzroke požara.

Policija radi na utvrđivanju svih okolnosti koje su dovele do požara, rekao je Stefanović novinarima.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je rekao da je uhapšenoj ženi do sada dva puta zabranjivan rad u toj delatnosti.

"Ovo je treći put, pronašli smo istu ženu sa istim radnicima kao i prethodna dva puta, da rade u ilegalnim domovima i sve na teriroriji Pančeva. Moram da pitam Tužilaštvo i nadležne organe kako je moguće da ona to radi treći put", rekao je ministar novinarima na beogradskom Sajmu knjiga.

Vulin je dodao da na sajtu Ministarstva rada postoji spisak legalnih domova za stare i apelovao na decu da ne ostavljaju svoje roditelje u ilegalnim domovima, naglasivši da oni nisu vlasništvo svoje dece i da nisu potpisali saglasnost da budu u tim domovima.

"Kao što vidite oni nemaju zdravstvenu zaštitu, nemaju lekara, protivpožarnu zaštitu. Država ne može sve sama, ne može da istraži svaki stan. Ovaj dom je bio čak i deo hostela", rekao je Vulin.

Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja zatvorilo je u protekle dve godine 46 ilegalnih domova, u okviru akcije pojačanog nadzora, odnosno zatvaranja ilegalnih domova za stare zbog loših, a i opasnih uslova za život.

Na sajtu Ministarstva inače može se naći spisak svih licenciranih objekata za smeštaj starih osoba.

broj komentara 9 pošalji komentar
(ponedeljak, 31. okt 2016, 20:53) - Sasa J. [neregistrovani]

Polako komsije

Sa sigurnoscu tvrdim da to nije nikakav dom za stara lica upitanju je hostel a gospidja koja je iznajmila tri apartmana nije sigurno rekla vlasniku u koje svrhe ce koristiti apartmane! Stavite se u poziciju da vi izdajete smestaj da li bi smeli da ulazite u izdato i da ispitujete ko sta radi unutra! Ovakva situacija moze svakom da se desi!

(subota, 29. okt 2016, 15:06) - anonymous [neregistrovani]

Brigo moja, pređi na drugoga

Ja bih privela pravdi i članove porodica koji su svoje stare roditelje smestili u takav kaubojski dom. Ne bi nelegalni domovi mogli da postoje i rade da u njih draga deca ne smeštaju svoje roditelje i baš ih briga za dalje, po onoj narodnoj "brigo moja pređi na drugoga"

(subota, 29. okt 2016, 15:01) - anonymous [neregistrovani]

Bez kontrole !

Ovakve nesrece se mogu desiti jedino u Banglades , Indiju i Srbiju !!!

(subota, 29. okt 2016, 11:52) - anonymous građanin srbije [neregistrovani]

A komunalna policija ?

Oni rade do 22h, gledaju samo gde se nedozvoljeno parkira, njih ovo ne interesuje. Pa tako posle 22h počinje datrešti muzika po kafićima i baštama. Sužbe izdaju kroz rupe u zakonu svakakve dozvole. Nikakve kontrole nema. Pa zar neko veruje da se nije znalo da postoji ovaj dom? Ljudi su prestali da prijavljuju ovakve stvari, jer niko ne reaguje, a mogu imati neprijatnosti. Uzgred Pančeo ima jednu od naj brojnijih lokalnih administracija u republici. Pa zaša ih plaćamo? da se bave posledicom nerada.

(subota, 29. okt 2016, 11:40) - anonymous [neregistrovani]

Moze da se desi ...

samo u Srbiji.
Daj barem da neko po obicaju napise ovo jer imam odmah i gori primer iz jedne vrlo razvijene zemlje.

(subota, 29. okt 2016, 10:50) - anonymous [neregistrovani]

A inspektor?

A hoće li biti uhapšen i inspektor koji je trebalo da kontroliše ovaj objekat i da spreči da on funkcioniše nelegalno?

(subota, 29. okt 2016, 10:48) - Nejaki Nebojsa: [neregistrovani]

Ma, to su bili neki amateri,

brzo će biti uhvaćeni!

(subota, 29. okt 2016, 10:45) - Ozren [neregistrovani]

Velika sramota za sve

Ovo je bruka ,prvo za djecu tih roditelja,a drugo za državne organe koji treba da kontrolišu ovakve institucije.
Nemoguće je da djeca nisu znala da su im roditelji u divljem staračkom domu,a isto tako niko od komšija,policije,vodovoda,distribucije,zdravstva,socilalnih ustanova,penzionog ne znaju da je to divlji dom.Adresa ovog divljeg doma se morala pojaviti bar u jednom papiru klijenata koji su ih morali nekom predati,ovjeriti ili otići ili da dođe ljekar.
Nema opravdanja nikakvog za te službe,a za ove utjerivače novca ilegalnim radom,a možda i Ugovorima doživotnog izdržavanje za nekretninu,tražiti najstrožiju kaznu za ovo krivično djelo.

(subota, 29. okt 2016, 09:58) - anonymouszoran [neregistrovani]

Ćutimo

Dom za stare a niko nije znao ?
Deset vatrogasaca na 100 000 gradjana ?
Pravimo se ludi ili .....