Oslobađajuća presuda u aferi "citostatici"

Specijalni sud u Beogradu oslobodio je bivešeg načelnika odeljenja pedijatrijske onkologije Instituta za onkologiju i radiologiju KCS Zorana Bekića i još dvoje optuženih za primanje mita, jer nije dokazano da su za imovinsku korist favoriazovali lekove određenih farmaceutskih kuća.

Osim Bekića optužbi su oslobođeni Zoran Tomaššević i Ivana Popović, a sud je zaključio da nije bilo dokaza da su optužženi uzimali mito, kao i da sud nije prihvatio svedočenje Gorana Orića koji je tvrdio kako je dao 65.000 evra mita.

Tužilaštvo za organziovani kriminal ima pravo da uloži žalbu na oslobađajuću presudu.

Ovaj proces koji je u javnosti poznat kao "afera citostatici" ili "kraba" počeo je hapšenjem nekadašnjeg direktora tog Insistuta Nenada Borojevića 2009. godine ali je Borojević 2012. izvršio samoubistvo, pa je postupak protiv njega obustavljen.

Na optužnici je najpre bilo ukupno osam okrivljenih, ali je u međuvremenu ostalo troje.

Kako je nakon hapšenja osumnjičenih bilo saopšteno iz policije i tužilaštva, lekari sa Instituta za onkologiju sumnjiče se da su se od marta 2007. do kraja 2009. godine, sa predstavnicima farmaceutskih kuća dogovorili da im unapred daju podatke o potrošnji citostatika, kao i o planiranim postupcima javnih nabavki.

Takođe im se na teret stavljala povećana potrošnja citostatika određenih farmaceutskih kuća.

Lekari su prema tim optužbama za uzvrat od farmaceutskih kompanija dobijali novac.

Na račune lekara bila su uplaćivana novčana sredstva za navodne autorske honorare, a sumnja se da su uzimali oko pet odsto od celokupnog ostvarenog prometa citostatika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи