Bracanović svedočio na suđenju za ubistvo Ćuruvije

Nekadašnji zamenik šefa Resora državne bezbednosti MUP-a Srbije Milorad Bracanović izjavio je u Specijalnom sudu u Beogradu da je od bivšeg ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića čuo da je novinara Slavka Ćuruviju ubio Luka Pejović.

Bracanović, koji je u vreme ubistva Ćuruvije bio načelnik Odeljenja za kontraobaveštajne, obaveštajne i bezbednosne poslove Jedinice za specijalne operacije (JSO), rekao je na suđenju za ubistvo Ćuruvije da je Mihajlović to rekao na jednom od sastanaka s načelnicima svih uprava (policije i DB-a).

Na pitanje sudije Snežane Jovanović ko je sve prisustvovao sastanku i kada je održan, Bracanović je rekao da su bili prisutni svi načelnici uprava, a da je sastanak održan 2001. ili 2002. godine.

On se setio da su sastanku prisustvovali i tadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije Radovan Knežević i načelnik Resora javne bezbednosti (Sreten) Lukić.

Bracanović je rekao da su na sastancima koje je Mihajlović držao, ubistvo Ivana Stambolića, zločin na Ibarskoj magistrali i ubistvo Ćuruvije uvek bile teme i da je Mihajlović uvek pitao do čega se došlo u istrazima.

Milorad Bracanović je svedočio i da je neko počeo da priča da ima neka saznanja o ubistvu Ćuruvije, ali da je Mihajlović potom rekao: "Vi nemate pojma, njega je ubio neki kriminalac Luka (Pejović)".

On je dodao i da je čuo da je Pejović potom ubijen, a na pitanje sudije Jovanović da li je Mihajlović rekao još nešto, odgovorio je odrečno. Bracanović je dodao i da misli da je Mihajlović to izjavio da bi pokazao kako su pripadnici policije nesposobni.

Naveo je i da je tokom NATO bombardovanja boravio na Kosovu i Metohiji i da je nekoliko puta dolazio u Beograd i helikopterom i džipom.

Bracanović je rekao i da ne može da se seti koliko je puta i čime dolazio u Beograd, kada je išao sam, a kada sa komandantom JSO Miloradom Lukovićem Legijom.

"Često smo dolazili u Beograd, ne znam da li pet, šest, sedam ili osam puta i sada to mogu samo da nagađam", rekao je Bracanović dodajući da je nekada išao sa Legijom i da je nekada komandant JSO išao sam.

U izjavama novinarima ispred zgrade Specijalnog suda advokati okrivljenih i oštećenih ocenili su, u različitim kontekstima, da je svedočenje Bracanovića bilo značajno.

Pravni zastupnik porodice Ćuruvija, advokat Slobodan Ružić je rekao da je veoma važno što je Bracanović potvrdio da su i on i Legija dolazili helikopterom u Beograd.

"Jasno smo čuli da su dolazili helikopterom u Beograd i to je veoma važno jer Marković (okrivljeni nekadašnji načelnik DB-a) tvrdi da toga nije moglo da bude", rekao je Ružić koji smatra da je i time potvrđen Ulemekov iskaz.

Pravni zastupnik okrivljenih Milana Radonjića i Ratka Romića, advokat Zora Dobričanin Nikodinović rekla je da se na današnjem kao i na maltene svakom od prethodnih ročišta čulo ime Luke Pejovića.

Istakla i da je tužilaštvo moglo da prikupi sve podatke o letu helikoptera u to vreme, "ukoliko ih je uošte bilo" podsetivši da je Marković rekao da helikopteri u periodu NATO bombardovanja nisu leteli.

Suđenje će biti nastavljeno saslušanjem svedoka u petak 28. oktobra.

Ćuruvija je ubijen na Uskrs 11. aprila 1999. u Beogradu, a za njegovo ubistvo Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti tadašnjeg načelnika DB-a Radomira Markovića, načelnika beogradskog centra DB-a Milana Radonjića i bivšeg glavnog inspektora Druge uprave DB Ratka Romića.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, koji je u bekstvu, a saučesnik mu je bio Romić, koji je, kao i Radonjić, uhapšen januara 2014.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво