Počelo suđenje Goranu Davidoviću u odsustvu

U Višem sudu u Novom Sadu počelo je suđenje u odsustvu vođi zabranjene organizacije "Nacionalni stroj" Goranu Davidoviću zvanom Firer povodom incidenta u Domu vojske u Novom Sadu 2007. godine, kada je njegova grupa napala učesnike antifašisticke šetnje.

Naime sud je ranije odredio da se Davidoviću sudi u odsustvu jer nije dostupan pravosdunim organima Srbije, iako je više puta pokušao da odloži početak ovog suđenja najavljujući svoj dolazak.

Njegova odbrana je kao razlog današnjeg izostanka navela bolest, ali sud je ipak održao suđenje i saslušao drugooptuženog Nedeljka Pešića optuženog za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, kao i nekoliko očevidaca incidenta.

Izlažući odbranu Pešić je tvrdio da se 7. oktobra 2007. godine sasvim slučajno našao u Domu vojske, jer je policija prethodno zaustavila autobus u kojem je bio, te da se na fotografijama vidi kako se brani od cigala koje su upućene u njegovom pravcu.

Sud nije prihvatio predlog odbrane da se saslušaju kao svedoci još dva učesnika incidenta Dolf Pospiš (koji je u međuvremenu promenuo pol) i Predrag Milovanović već je odlučio da se kao dokaz u predmetu pročitaju presude koje su im izrečene na osnovu sporazuma sa tužilaštvom o priznanju krivice.

Nastavak suđenja je zakazan za 12. januar 2017. godine, kada bi trebalo da budu ispitani ostali svedoci.

Davidoviću je 2009. godine određeno suđenje u odsustvu, jer je bio nedostupan pravosudnim organima.

Više tužilaštvo u Novom Sadu u oktobru 2015 odustalo je od daljeg krivičnog gonjenja sedmorice pripadnika Nacionalnog stroja koji su 2008. godine koji su bili optuženi za krivično delo nasilničko ponašanje izvršeno prema učesnicima antifašisticke šetnje.

Tužilaštvo je u obrazloženju navelo da su pripadnici Nacionalnog stroja 2007. već kažnjeni prekršajno zbog istog događaja, pa je doneta odluka da primeni načelo "Ne bis in idem" (da se ne sudi dva puta za isto delo).

Incident se dogodio kada je učesnike Antifašističke šetnje "Stop fašizmu" u Dunavskoj ulici napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja koji su se okupili u Domu vojske i pored policijske zabrane i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašistickog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih.

U okršaju kamenicama je pogođeno nekoliko građana, među kojima i tadašnji šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava Pavel Domonji.

Davidović zvani Firer je ranije pred novosadskim pravosuđem pravosnažno osuđen, jer je krajem 2005. godine sa svojom grupom upao na antifašističku tribinu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, gde su verbalno i fizički napali učesnike.

Jedno vreme se skrivao u Italiji, pa u Nemačkoj odakle je 2010. izručen Srbiji.
U međuvremenu je opet napustio zemlju a prema saopštenjima njegovog branioca sada živi u Italiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво