Okončana drama ispred zgrade Vlade Srbije, uhapšen muškarac s bombom

Miroslav Stankovski star 39 godina, koji je pretio da će se razneti bombom ispred zgrade Vlade Srbije uhapšen je i zadržan po nalogu Višeg tužilaštva u Beogradu. Drama u Nemanjinoj trajala oko tri sata. Izbegnuto aktiviranje bombi i ugrožavanje sigurnosti, kaže ministar policije Nebojša Stefanović i dodaje da je incidentu prethodila porodična svađa. Premijer poručuje da je ovo bila teška noć. Portparolka tužilaštva Leposava Vujanović rekla da će Stanovski u nedelju biti saslušan.

Muškarac iz Beograda pretio je ispred zgrade Vlade Srbije da će aktivirati dve ručne bombe, javio je reporter RTS-a sa lica mesta. Policija je potvrdila da je uhapšen M. S, koji je zadržan po nalogu Višeg javnog tužilaštva.

Kako saznaje RTS, reč je o Miroslavu Stankovskom (1977), kojeg su jake policijske snage uspele da savladaju nakon skoro tri sata pregovaranja. On je uhapšen oko 06.45.

Stankovski je prosleđen tužilaštvu, a preti mu krivična prijava.

Osumnjičeni je zadržan po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, a portparolka tužilaštva Tatjana Sekulić kaže da se utvrđuju sve činjenice i okolnosti pod kojima se desio ovaj incident.

Nakon toga će biti doneta odluka o daljem toku postupka, dodala je Sekulić. 

Prethodno je MUP saopštio da je nadležni tužilac obavešten, a da se rad na ovom slučaju nastavlja. 

Drama u Nemanjinoj ulici počela je oko četiri sata posle ponoći, kada je Stankovski automobilom došao ispred zgrade Vlade i zapretio da će se razneti.

Kako saznaje RTS, reč je o čoveku koji je od ranije poznat policiji. U dosijeu ima više krivičnih prijava zbog razbojništva i krađa. On je tražio da razgovara sa inspektorom koji je radio na jednom njegovom slučaju.

Postojala je opasnost da aktivira bombe jer je u jednom trenutku iz njih izvukao osigurače. Na kraju je osigurače vratio na mesto i odložio bombe. Posle toga je uhapšen.

Veliki broj pripadnika policije, Hitne pomoći i vatrogasaca nalazio se u Nemanjinoj ulici u Beogradu, gde su došli i pripadnici SAJ-a, kao i snajperisti.

Stefanović: Akcija izvedena profesionalno

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu profesionalno i dobro izvedena akcija kojom je izbegnuto aktiviranje bombi i ugrožavanje bezbednosti.

"Najvažnije je da nije bilo žrtva", rekao je Stefanović novinarima u Nišu dodajući da ni prema osobi koja je pretila da će aktivirati bombe nije primenja sila.

Ministar je rekao da je ta osoba uhapšena i da je za nju postojao krivični dosije, te da je tražila razgovor sa pripadnicima kriminalističke policije koji su pre nekoliko godina vodili predmet u jednom od slučaja kada mu je podneta krivična prijava, kao i da ta osoba ima jednu presudu koja još nije pravosnažna.

Stefanović je naveo da je ta osoba došla u četiri ujutru i da je savladana nešto pre sedam sati.

Kako je rekao, identifikovan je i utvrđeno je da postoji postoji krivični dosije za njega, odnosno da ima više krivičnih dela ugrožavanja bezbednosti, pretnji i slično.

"Tražio je da razgovara sa nekim od pripadnika policije koji su vodili jedan od tih predmet. Mi smo posumnjali u dobre namere ishoda takvih razgovora i zato smo uključili odmah pregovarački tim i ta osoba je rekla da ima kod sebe bombu i držao je ručnu granatu u ruci na kojoj je kasnije skinuo osigurač", naveo je Stefanović.

Angažovani su specijalni timovi beogradske policije, interventne jedinice, a zatim i SAJ. Stefanović kaže i da je od prvog trenutka situacija stavljena pod kontrolu, tako da nije bilo ugrožavanja bezbednosti građana.

Policija je napravila obruč oko te osobe koja je bila ispred vlade vodeći računa o bezbednosti pripadnika policije koji su bili na bezbednoj udaljenosti, a da mogu da urade svoj posao i vrše komunikaciju, dodao je Stefanović.

Naveo je da je zbog toga jedan deo saobraćaja preusmeren da ne bi dozvolili da iko dođe u domet.

"Ovo je profesionalno i jako dobro vođena akcija koja je rezultirala da je lice savladano na kraju i da smo izbegli aktivaciju ručne granata. Operativni rad je u toku koji će utvrditi da li postoje neke druge okolnosti koje još uvek ne znamo", rekao je Stefanović. 

"Važno je da nismo imali izgubljene živote - što je jako važno u ovakvim situacijama jer je i to jedan od mogućih ishoda kada neko dođe sa ručnom bombom i preti da je baci", naglasio je Stefanović.

Zahvalio je svima koji su tu akciju dobro odradili i što su izbegnuta bilo kakva povređivanja, pa čak i te osobe koja je pretila, jer nije došlo do upotrebe bilo kakve sile, osim kada je policija primenom policijskih ovalašćenja tu osobu savladala i privela.

Incidentu ispred Vlade je, prema rečima Stefanovića, prethodila porodična svađa u njegovom domaćinstvu sa ocem, a te informacije su dobijene i iz njegove kuće.

"Možda je i ta svađa bila okidač da krene u izvršenje ovog dela. Nakon svega ovoga idemo dalje i utvrdićemo sve činjenice i okolnosti. Istraga će pokazati da li je bio pod uticajem narkotika ili alkohola, i jedan deo istrage vodi u tom smeru", dodao je ministar policije.

Na mesto događaja odmah su stigli pripadnici Interventne jedinice, Specijalne antiterorističke jedinice, Pregovaračkog tima i druge ekipe Ministarstva unutrašnjih poslova, saopštio je MUP.

Vozilo Parking servisa odvezlo je automobil za koji se sumnja da pripada M. S.

Saobraćaj, koji je bio blokiran, brzo je normalizovan u svim centralnim gradskim ulicama, osim u Nemanjinoj, gde su tramvaji na liniji 2, 3, 7, 9 i 12 i dalje neko vreme stajali zbog kvara.

 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво