Ministarstvo pravde BiH zvanično zatražilo izručenje Sefića

Zamolnica Ministarstva pravde BiH za izručenje Sanjina Sefića stigla je u Ministarstvo pravde Srbije. Sefić se sumnjiči da je u Sarajevu 9. oktobra automobilom usmrtio dve devojke, nakon čega je prebegao u Srbiju.

Prema daljoj proceduri, Ministarstvo pravde će proslediti zamolnicu i ostalu dokumentaciju kada ih organi BiH dostave Višem sudu u Novom Sadu, koji će odlučivati o ispunjenosti svih pretpostavki za izručenje, koje definiše Evropska konvencija o ekstradiciji, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu.

Kada Viši sud u Novom Sadu da svoje mišljenje, konačnu odluku o izručenju doneće ministar pravde.

U Ministarstvu su ukazali da se, shodno odredbama međunarodnih konvencija i domaćeg zakonodavstva, lica ne izručuju automatski već se procenjuje niz pretpostavki svakog konkretnog slučaja, uz poštovanje reciprociteta i uslova koji moraju da budu ispunjeni.

Trajanje postupka ekstradicije nije ograničeno rokovima, ali pritvor jeste, i regulisan je unutrašnjim zakonodavstvom svake države, a u Srbiji može da traje godinu dana od lišavanja slobode lica koje se traži, naglašavaju u Ministarstvu.

Sefić je, na osnovu međunarodne poternice raspisane po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, u sredu uveče priveden Višem sudu u Novom Sadu, koji mu je odredio ekstradicioni pritvor do dva meseca.

Kako prenose mediji, on je osumnjičen da je automobilom kod Zemaljskog muzeja u Sarajevu u nedelju uveče usmrtio dve devojke, a potom pobegao.

Policija je ranije saopštila da je Sefić u utorak oko 23.45 prešao u Srbiju na graničnom prelazu Uvcu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи