Advokat: Karić svuda slobodan sem u Srbiji

Bogoljub Karić je u svim državama sveta slobodan čovek, sem u Srbiji, saopštio je Karićev advokat Milorad Panjević povodom nedavnog susreta njegovog klijenta sa predsednikom Tomislavom Nikolićem u Moskvi.

Milorad Panjević je svoju tvrdnju potkrepio time što su Interpol i Stejt department zaključili da delo za koje se tereti Karić nije krivično, već da je reč o političkom progonu, a Evropski parlament zatražio da se član zakona o zloupotrebi službenog položaja ne primenjuje na odgovorna lica u privatnim preduzećima.

U saopštenju se precizira da je predmet istrage protiv Karića, koja se vodi pred Tužilaštvom za organizovani kriminal, pitanje vrednosti opreme koja je pre 22 godine uneta u prvo preduzeće mobilne telefonije u ovom delu sveta, što bi eventualno moglo da bude predmet nekog građanskog postupka, koji nikada niko nije pokrenuo.

Panjević je dodao da, dok se u Srbiji prikupljaju dokazi "koji se odnose na prošli vek, od kojih je veliki deo u inostranstvu", Karić u svim državama sveta slobodan čovek.

"Karić je slobodan jer je Generalni sekretarijat Međunarodne kriminalističke policije Interpol ukinuo međunarodnu poternicu koju su protiv njega raspisali domaći organi. To znacči da je Interpol, u skladu sa svojim pravilnicima, zaključio da delo za koje se on tereti nije krivično delo i da je u pitanju politički progon. Isti stav o tom krivičnom postupku izrazili su Stejt department i Evropski parlament", naveo je Panjević u pismu.

Precizira da je "EP u rezolucijama koje je doneo u postupku pridruživanja Srbije EU ukazao da se krivično zakonodavstvo u Srbiji zloupotrebljava radi obračuna sa političkim protivnicima i ucenjivanja poslovnih ljudi, zbog čega je zahtevao da se član 359 Krivičnog zakonika – zloupotreba službenog položaja prestane primenjivati na odgovorna lica u privatnim preduzećima, što je i učinjeno".

Advokat naglašva da je EP naročito zahtevao da se obustave krivični postupci protiv vlasnika stranih preduzeća van Srbije i odgovornih lica u tim preduzećima, kao što je Karić, a da je otvaranjem poglavalja 23 i 24 primena rezolucija tog parlamenta postala je obavezujuća.

"Brojni političari, ugledne javne ličnosti i strukovna udruženja su osudili politički motivisani progon Karića i postupke tadašnje vlasti koja je bez ijedne sudske odluke, uz pomoć brigade do zuba naoružane policije i civila u fantomkama nasilno likvidirala sve kompanije te porodice u Srbiji, među kojima su prva privatna telvizija BK Televizija, prva privatna banka u Srbiji 'Astra banka', prvo privatno osiguravajuće društvo Evropa osiguranje, kompanija 'Astra simit' i druge", piše u saopštenju advokata.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво