Završeno prvo ročište u slučaju Olivera Ivanovića

U Apelacionom sudu u Prištini završeno je prvo ročište u raspravi koja se vodi po žalbi Olivera Ivanovića i njegovih advokata, na prvostepenu presudu Osnovnog suda u Mitrovici, kojom je Ivanović osuđen na devet godina zatvora zbog ratnog zločina. Suđenje će biti nastavljeno i sutra.

Ivanović je u pisanoj žalbi odbacio presudu, tvrdeći da je sud selektivno birao svedoke tokom sudskog procesa. Ivanović ocenjuje iskaz glavnog svedoka Ise Mustafe kao nelogičan i kontradiktotran, smatrajući da je Osnovni sud doneo svoju presudu na neosnovanim dokazima.

I odbrana Olivera Ivanovića je u žalbi tražila da presuda bude poništena, a da se suđenje ponovi.

Odbrana je u pisanoj žalbi navela da nije utvrđeno prisustvo Olivera Ivanovića na mestu stradanja Albanaca i da svedok Isa Mustafa nije pouzdan, te da je bilo nedoslednosti u izjavama svedoka i da se nisu podudarale sa izjavom Ise Mustafe, na kojoj je sud u prvostepenom postupku bazirao presudu.

U žalbi advokata navodi se da nema dokaza koji povezuju Olivera Ivanovića sa srpskim snagama.

Tužilac je u pisanom odgovoru na žalbu Ivanovićevih advokata naveo da je treba odbaciti i da treba potvrditi presudu da je kriv po optužnici.

Čitanje žalbi se nastavlja sutra, kada će završnu reč imati Oliver Ivanović, njegovi advokati i tužilac.

U sudskom veću Apelacionog suda su dvoje međunarodnih i jedan kosovski sudija.

Prvo ročište po žalbi bilo je zakazano za 28. septembar, ali je prekinuto zbog ranije uloženog zahteva branilaca Olivera Ivanovića i ostale četvorice Srba optuženih u tom postupku da se iz sastava sudskog veća izuzme sudija Driton Muharemi.

Apelacioni sud Kosova odbio je zahtev da se iz krivičnog postupka izuzme Muharemi, jer je ocenio da ne postoje razlozi za izuzeće, ni okolnosti koje dovode u sumnju njegovu nepristrasnost. Na tu odluku nije moguće uložiti žalbu.

Lider Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliver Ivanović uhapšen je januara 2014. godine, a u januaru 2016. godine osuđen je na devet godina zatvora zbog ratnog zločina nad albanskim civilima iz aprila 1999. godine i oslobođen po drugoj tački optužnice, za podstrekavanje na teško ubistvo u pokušaju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво