Buhi uručena precizirana optužnica, nastavak suđenja 17. oktobra

Suđenje Ljubiši Buhi Čumetu zbog više krivičnih dela, odloženo je za 17. oktobar, jer je Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu dostavilo sudu i odbrani preciziranu optužnicu, pa je Buhina odbrana zatražila dodatno vreme kako bi se pripremila da se o njoj izjasni.

Preciziranom optužnicom Buha se i dalje tereti za pet krivičnih dela samo su predefinisane pojedine radnje izvršenja.

Tužilaštvo je preciziranim optužnim aktom predložilo sudu da Buhu osudi na kaznu od pet i po godina zatvora.

U cilju ubrzanja postupka, tužilaštvo je odustalo od dokazivanja da je Buha pribavio sirijsku saobraćajnu dozvolu za "ferari" (koji je ukraden u Švajcarskoj i nalazio se na Interpolovoj poternici) s obzirom na to da je u Siriji rat i da nema mogućnosti da se izvrše provere, kao i od dokazivanja da je izvršio prekucavanje broja šasije motora.

Ostalo je, međutim, pri optužbi da je izvršio krivično delo prikrivanje jer je pribavio falsifikovanu švajcarsku saobraćajnu dozvolu, za "ferari" vredan 85.000 evra koji je on platio 25.000 evra.

Što se tiče krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti, tužilaštvo je dodalo u optužni akt da je, svojoj još uvek zakonitoj supruzi, Ivani Buhi pretio iz zatvora "da će je iseći na komade" ako bude svedočila u procesu protiv Nasera Keljmendija.

Preciziranom optužnicom na teret mu se stavlja pet krivičnih dela: falsifikovanje, prikrivanje, ugrožavanje sigurnosti, sprečavanje i ometanje dokazivanja, kao i posebni slučajevi falsifikovnja isprave u podstrekavanju.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. oktobar kada bi trebalo da svedoči predsednik lekarske komisije koja je obavila neuropsihijatrijsko veštačenje Ivane Buhe i zaključila da ona nema poremećaje, niti bilo kakva oboljenja koje je odbrana njenog supruga tvrdila da ima.

Odbrana je za to angažovala svoja dva stručna saradnika neuropshijatrijske struke.
Nakon toga očekuje se da sud zakaže završne reči, a potom i izrekne prvostepenu presudu.

Bivši svedok saradnik u procesima protiv "Zemunskog klana" i za ubistvo premijera Zorana Đinđića se tereti da je supruzi koja ga je prijavila policiji, poklonio ukradeni "ferari spajder" sa "prekucanim" brojevima na šasiji, i da mu je u tome pomogao vlasnik auto-servisa "Vest" iz Surčina Stevan Petošević.

Optužen je i da joj je pretio iz zatvora, kao i da je ometao istragu prikrivanjem dokaza i uticajem na svedoke.

Buha je u pritvoru od novembra prošle godine, a pre toga je proveo godinu dana u zatvoru zbog napada na policajca.

Petošević se tereti za krivično delo posebni slučajevi falsifikovanja isprava.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво