Miodragu Đorđeviću tri godine zatvora zbog Tehnohemije

Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu osudilo je na tri godine zatvora bivšeg direktora Agencije za privatizaciju Miodraga Đorđevića zbog zloupotrebe službenog položaja u vezi sa prodajom Tehnohemije 2005. godine.

Zbog istog krivičnog dela, članovi Komisije za kontrolu ugovora o prodaji iz Agencije Aleksandar Vučetić i Ljiljana Mlađan osuđeni su na po dve godine i četiri meseca zatvora.

Istom presudom Đođeviću, Vučetiću i Ljiljani Mlađan izrečena je mera bezbednosti zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti od pet godina.

Vreme provedeno u zatvoru ne uračunava se u vreme trajanja ove mere.

Protiv ove presude tužilaštvo kao i odbrana imaju pravo da izjave žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Tehnohemija je jedan od 24 slučaja privatizacija koje je kao sporne označio Savet za borbu protiv korupcije.

Protiv Đorđevića se vodi postupak i zbog sporne prodaje državnog paketa akcija Luke Beograd.

Kako je ranije saopšteno, Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti optužene da su zloupotrebili službeni položaj prilikom kontrole ispunjenja obaveza iz ugovora o prodaji koji je Agencija zaključila sa kupcem preduzeća „Tehnohemija".

Sumnja se da su tom prilikom kupcu pribavili imovinsku korist od 29.234.000 dinara.

Kako je policija saopštila nakon hapšenja oni su u svojstvu predsednika i članova Komisije na sednicama tog tela aprila i maja 2005. godine doneli odluku da se polovina "idealnog dela" nezavršene kuće na Senjaku u Vukovaškoj bb, prihvati kao ispunjenje izrične investisticione ugovorne obaveze Riste Gojkovića, kupca 70 odsto društvenog kapitala preduzeća Tehnohemija.

Policija je tada navela da su oni tom prilikom znali da je ugovorom o prodaju 70 odsto kapitala predviđena obaveza kupca da u roku od godinu dana od dana zaključenja ugovora u subjekt privatizacije investira nešto više od 29 miliona dinara.

Takođe su, kako se navodi, znali po nalazu konsultanske kuće iz Londona "Clude&co", da jedna polovina te kuće na Senjaku, nije osnovno sredstvo.

Na taj način osumnjičeni su omogućili Gojkoviću oslobađanje bankarske garancije i povraćaj 430.000 evra, koje je Gojković položio kod HVB banke radi dobijanja bankarske garancije, kao i sticanja protivpravne imovinske koristi Gojkoviću u tom iznosu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво