Mladićeva odbrana traži odlaganje završnice za januar 2017.

Branioci Ratka Mladića uložili su žalbu na odluku sudskog veća Haškog tribunala kojom je predviđeno da završne podneske na suđenju podnesu do 25. oktobra, a da završne reči okončaju sredinom decembra.

Odbrana od Žalbenog veća traži da se rok za završne podneske odloži za 12. januar, a završne reči zakažu za pet nedelja kasnije.

U žalbi, Mladićevi branioci tvrde da je njihovom branjeniku narušeno pravo na fer suđenje, jer mu prethodno nije dozvoljeno da iskoristi ukupno odobreno pravo za predstavljanje dokaza odbrane.

"Pravično suđenje podrazumeva da se okrivljenom omogući puna i adekvatna prilika da prezentuje svoje završne argumente na suđenju, a ne da bude žrvtovan kao 'žrtveni jarac' kako bi se prikrili nedostaci tribunala", navodi se pored ostalog u žalbi.

Mladićeva odbrana napominje da je svesna da se sudsko veće nalazi u nezgodnom položaju, s obzirom na to da je Tribunal obavestio Savet bezbednosti da će proces protiv Mladića biti okončan i presuđen do novembra 2017. ali navode da njegovi organi nisu obezbedili neophodnu podršku da se to i postigne.

Takođe, tvrde da ovi politički razlozi ne smeju da ugroze Mladićevo pravo na fer suđenje, te da pravda ne sme biti podređena administrativnim ili političkim imperativima.

O žalbi odbrane odlučivaće Žalbeno veće Tribunala, koje imenovao predsednik tribinala Karmel Ađius. Pored njega, članovi Žalbenog veća biće sudije, Liu Dakun, Fausto Pokar, Teodor Meron i Barton Hal.

Suđenje ratnom generalu Vojske Republike Srpske počelo je u maju 2012.godine.

On je godinu dana ranije, nakon 12 godina skrivanja, bio uhapššen u Srbiji i izručen u Hag.

Tužilaštvo je izvođenje dokaza protiv Mladića završilo u februaru 2014. dok je odbrana predstavljala svoje dokaze od maja 2014. do 16. avgusta ove godine.

Optužnica Mladića tereti za genocid, progon, istrebljenje, ubistva ,deportacije i prisilno premeštanje, kao zločine protiv čovečnosti.

U dodatnih pet tačaka, Mladić je optužen i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, kao kršenje zakona i običaja rata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се