Mladićeva odbrana: Tribunal prekršio pravo na fer suđenje

Odbrana generala Ratka Mladića uložila je žalbu na odluku kojom je Haški tribunal odbio kao neutemeljenu tvrdnju branilaca da je prekršeno pravo Ratka Mladića na pravično suđenje.

Mladićeva odbrana u žalbi ostaje pri tvrdnji da je pravo optuženog na fer suđenje prekršeno time što pravni pomoćnici sudija, koji su učestvovali u sastavljanju osuđujuće presude Radovanu Karadžiću, tu pomoć sada pružaju sudijama u procesu protiv generala Mladića.

Po odbrani, time je prekršeno osnovno procesno pravilo da je general Mladić nevin dok se, na suđenju, ne dokaže da je kriv.

Odbrana je, u maju ove godine, zatražila da joj raspravno veće pruži podrobne informacije o tome koji su sudijski pomoćnici iz predmeta Karadžić angažovani u procesu generalu Mladiću. Alternativno, branioci su zatražili da čitav proces generalu Mladiću bude proglašen neispravnim, zbog kršenja njegovog prava na pravično suđenje.

Bivšeg predsednika Republike Srpske, Karadžića (70), Tribunal je, u martu, nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-1995.

Po istoj optužnici, Tribunal trenutno sudi generalu Mladiću (73), ratnom komandantu Vojske RS.

Raspravno veće je, početkom jula, odbacilo tvrdnju odbrane da je suđenje Mladiću nepravično, naglašavajući da odluke i presudu donose isključivo sudije, a ne njihovi pravni pomoćnici.

U toj odluci, sudije su precizirale da im pomažu dva pravna pomoćnika koja su to činila i u predmetu Karadžić, ali da to ne utiče na nepristrasnost članova raspravnog veća.

U današnjoj žalbi, Mladićeva odbrana, međutim, tvrdi da raspravno veće nije odgovorilo na njenu osnovnu tvrdnju da je premeštanjem sudijskih pomoćnika iz procesa Karadžiću na suđenje Mladiću "prekršena pretpostavka da je Mladić nevin".

Sudije su, po odbrani, propustile da, posle analize, odluče da li su prava generala Mladića bila poštovana.

"Ukoliko je raspravno veće zanemarilo Mladićeva osnovna zakonska i ljudska prava, suđenje ne bi trebalo da bude nastavljeno i postupak bi trebalo proglasiti neuspešnim", naglašavaju u žalbi generalovi branioci Branko Lukić i Miodrag Stojanović.

O žalbi odbrane generala Mladića odlučivaće apelaciono veće Tribunala.

Završne reči optužbe i odbrane, kojim će biti okončano suđenje Mladiću, trebalo bi da u Hagu budu održane od 5. do 15. decembra.

Odbrana je, međutim, najavila da će i na tu odluku sudija uložiti žalbu, budući da veruje da nije imala dovoljno vremena za pripremu završnih argumenta zbog proceduralnih i tehničkih teškoća za koje nije kriva.

Suđenje generalu Mladiću počelo je u maju 2012, godinu dana nakon što je on, posle 16 godina bekstva, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hag.

Tužilaštvo je izvođenje dokaza protiv Mladića završilo u februaru 2014. Dokazni postupak odbrane trajao je od maja 2014. do 16. avgusta ove godine.

Pored genocida, optužnica, u pet tačaka, Mladića tereti za progon, istrebljenje, ubistva deportacije i prisilno premeštanje, kao zločine protiv čovečnosti.

U dodatnih pet tačaka, Mladić je optužen je i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, kao kršenje zakona i običaja rata.

Prema okvirnom planu Haškog tribunala, prvostepena presuda generalu Mladiću trebalo bi da bude izrečena do novembra 2017.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво