Pravosnažna presuda zbog diskriminacije po osnovu pripadnosti manjini

Apelacioni sud u Novom Sadu osudio je direktora Ekološkog pokreta Novog Sada Nikolu Aleksića na kaznu od 100.000 dinara zbog diskriminacije koju je vršio protiv Stanka Krstina iz tog grada.

Pravosnažnom presudom Apelacionog suda, u koju je Beta imala uvid, potvrđeno je "da su Aleksić i Ekološki pokret u saopštenju od 7. oktobra 2014 i u predstavci od 19. decembra 2014. podnetoj Uniji poslodavaca Srbije diskriminatorski postupali prema Krstinu, po osnovu njegove pripadnosti hrvatskoj nacionalnoj manjini".

Apelacioni sud je doneo i odluku o zabrani Aleksiću i Ekološkom pokretu za "dalje činjenje i ponavljanje radnje diskriminacije prema Krstinu po osnovu njegove pripadnosti hrvatskoj nacionalnoj manjini i po bilo kom drugom osnovu".

Za razliku od prvostepene odluke Višeg suda, koji je Aleksića i Ekološki pokret obavezao da Krstinu po osnovu građanske parnice isplati iznos od 200.000 dinara zbog diskriminacije, Apelacioni sud je tu kaznu prepolovio.

Aleksić je dužan da Krstinu isplati 100.000 dinara u roku od 15 dana.

Prethodno je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković donela mišljenje da je Aleksić diskriminisao Krstina jer je pripadnik hrvatske nacionalne manjine, tako što ga je optužio da radi za hrvatsku obaveštajnu službu, kao i da je po zadatku došao da "truje" građane Novog Sada, žene, decu, ali i golubove i pse.

Krstin je tada rekao da je po nacionalnosti Hrvat i dodao da ima sva prava kao građanin Srbije, jer je rođen u Srbiji, plaća i ispunjava sve svoje zakonske obaveze.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je preporučila Aleksiću da Krstinu uputi pismo izvinjenja i da pozove na sastanak pripadnike Hrvatskog nacionalnog vijeća kako bi se informisao o njihovim nadležnostima i aktivnostima i da o tome obavesti Poverenicu.

Pošto to nije uradio, ona je donela rešenja o opomeni Aleksića i naložila mu da u roku od 30 dana postupi po prethodnoj preporuci. Pošto ni to nije učinio, poverenica je obavestila javnost o nepostupanju Aleksića po preporuci.

Hrvatsko nacionalno veće (HNV) zatražilo je prethodno od Poverenice za zaštitu ravnopravnosti u septembru prošle godine da preduzme sve mere iz svojih nadležnosti u predmetu diskriminacije Krstina i pokrene sudski postupak za utvrđivanje diskriminacije.

Krstin je ranije izjavio da sve što mu se dešava od strane Nikole Aleksića i njegovih saradnika u stvari traje od 2008, ali da ima saznanja da ga prate još od 2007, kada se iz Odžaka preselio u Novi Sad.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи