Mladićevoj odbrani odobreno da se žali na termine za završne podneske i reči

Sudije Haškog tribunala odobrile su odbrani generala Ratka Mladića da uloži žalbu na termine za ulaganje završnih podnesaka i održavanje završnih reči, koje je ranije odredilo raspravno veće.

Po toj odluci, tužioci i branioci završne pisane podneske mogu da podnesu do 25. oktobra. Završne reči bi, po odluci sudija na koju će se Mladićeva odbrana žaliti, bile od 5. do 15. decembra. Haški proces generalu Mladiću time bi praktično bio okončan.

Mladićeva odbrana je prethodno predložila da rok za ulaganje pisanih završnih podnesaka bude 12. januar 2017. Usmene završne reči usledile bi, po predlogu odbrane, pet nedelja kasnije, u februaru iduće godine.

Odbrana je taj zahtev obrazložila proceduralnim i tehničkim teškoćama, s kojima se suočila ne svojom krivicom.

Pošto je raspravno veće predsedavajućeg Alfonsa Orija odbilo taj predlog i odredilo termine za završne podneske i reči, odbrana je zatražila da ta odluka bude preispitana ili da joj se dozvoli da na nju uloži žalbu.

U zahtevu za ulaganje žalbe, Mladićeva odbrana je tvrdila da greške raspravnog veća pri određivanju rokova za završne podneske i reči, utiču na pravičnost celog suđenja, odnosno na mogućnost branilaca da završne argumente izlože "u potpunosti i na profesionalan način".

Odbrana je naglasila da je to "od ključnog značaja jer bi moglo značajno uticati na ishod suđenja".

Tužilaštvo je, s druge strane, ocenilo da je zahtev odbrane bez osnova i da "traći vreme suda i nastoji da uspori okončanje suđenja".

Iako je odbilo da svoju odluku o terminima za okončanje procesa generalu Mladiću ponovo razmotri, raspravno veće je danas odobrilo odbrani da uloži žalbu na tu odluku.

U obrazloženju sudije su navele da bi pitanje vremena za pripremu završnih argumenata "moglo u značajnoj meri uticati na pravičnost procesa ili ishod suđenja".

Sudije su podvukle da je bolje da to pitanje ubrzo reši žalbeno veće, nego da se isti problem razmatra posle izricanja prvostepene presude generalu Mladiću.

O žalbi odbrane na rokove za završne podneske i reči odlučivaće uskoro Žalbeno veće Tribunala.

 Mladićeva odbrana: Pravo optuženog na fer suđenje prekršeno

Prethodno je Mladićeva odbrana, sredinom maja, tvrdila da je pravo optuženog na fer suđenje prekršeno time što su pravni pomoćnici sudija koji su učestvovali u sastavljanju osuđujuće presude Radovanu Karadžiću istu pomoć sada pružaju sudijama u procesu protiv generala Mladića.

Po odbrani, time je prekršeno osnovno procesno pravilo da je generala Mladić nevin dok se, na suđenju, ne dokaže da je kriv.

Odbrana je tada zatražila da joj raspravno veće pruži podrobne informacije o tome koji su sudijski pomoćnici iz predmeta Karadžić angažovani u procesu generalu Mladiću.

Alternativno, branioci su zatražili da čitav proces generalu Mladiću bude proglašen neispravnim, zbog kršenja njegovog prava na pravično suđenje.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (73) optužen je za genocid u Srebrenici; za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i za uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Optužnica u pet tačaka Mladića tereti za progon, istrebljenje, ubistva deportacije i prisilno premeštanje, kao zločine protiv čovečnosti. U još pet tačaka Mladić je optužen i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, kao kršenje zakona i običaja rata.

Suđenje generalu Mladiću počelo je u maju 2012, godinu dana pošto je, posle 16 godina bekstva, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hag.

Tužilaštvo je izvođenje dokaza protiv Mladića završilo u februaru 2014. Dokazni postupak odbrane trajao je od maja 2014. do 16. avgusta ove godine.

Prema okvirnom planu Haškog tribunala, prvostepena presuda generalu Mladiću trebalo bi da bude izrečena do novembra 2017.godine.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво