Prekinuto ročište po žalbi odbrane Olivera Ivanovića

Prvo ročište po žalbi odbrane Olivera Ivanovića na prvostepenu presudu prekinuto je zbog zahteva odbrane o izuzeću albanskog sudije iz sastava sudskog veća. Proces će biti nastavljen 11. oktobra.

Ročište koje je počelo u 10 časova u Apelacionom sudu u Prištini prekinuto je, a ročište koje je bilo zakazano za sutra neće biti održano, javlja dopisnik RTS-a.

O žalbi Olivera Ivanovića na presudu od devet godina zatvora raspravljaće se kada predsednik Apelacionog suda odluči o zahtevu odbrane da iz sudskog veća bude izuzet albanski sudija.

Advokati Olivera Ivanovića tvrde da sudija koji je pripadnik albanske nacionalnosti ne može biti objektivan i da je misija Euleks osnovana da bi sudila u predmetima kao što je ovaj. Ističu da je taj proces baziran na etničkoj osnovi i politički motivisan.

"Naši razlozi za izuzeće sudije su principijelni, a ne lične prirode, i tako treba da budu shvaćeni. Što se tiče ovoga odlaganja suđenja, mi to nismo želeli, mi smo zahtev za izuzeće sudije podneli istoga dana kad smo o njegovom imenu obavešteni – to je bilo pre 20 dana, i očekivali smo da je sud o tome rešio. Međutim, to što sud nije rešio ne ide nikako na našu krivicu, već na njihovu. Mi smo bili spremni da se suđenje danas i sutra nastavi, kako je i planirano – ali svejedno, za dve nedelje će se nastaviti i videćemo kako će ići", rekao je advokat Olivera Ivanovića Nebojša Vlajić.

Ivanović je više od dve i po godine u pritvoru zbog optužbi da je počinio ratni zločin. 

O tome da li će biti potvrđena presuda protiv Ivanovića ili će slučaj biti vraćen na ponovno razmatranje odlučuje tročlano sudsko veće, koje čine Driton Muharemi, Radoši Petrov i Ana Bednarek, sa Petrovim na čelu.

Odbrana Olivera Ivanovića navodi u žalbi koju je podnela Apelacionom sudu da je Ivanović optužen da je komandovao jedinicom, a pritom niko nije rekao koja je to jedinica, izdao rešenje da se streljaju Albanci, što, ističu u odbrani, nije dokazano, te je i samo jedan svedok potvrdio njegovo prisustvo na mestu gde su ubijeni Albanci.

Ročišta se održavaju u Prištini gde je sedište Apelacionog suda. Ročišta su otvorena za javnost.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи