Vlajić: Albanski sudija ne može biti objektivan u slučaju Ivanović

Više od dve i po godine Oliver Ivanović se nalazi u pritvoru zbog optužbi da je počinio ratni zločin. Osuđen je na devet godina zatvora, ali je njegova odbrana podnela žalbu o kojoj će u narednih 15 dana odlučivati Apelacioni sud u Prištini. Prvo ročište je zakazano za sutra, a advokat Olivera Ivanovića, Nebojša Vlajić, za RTS kaže da se predstojeća ročišta sa nestrpljenjem čekaju.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Nebojša Vlajić je rekao da Ivanovićev pravni tim smatra da sudija koji je pripadnik albanske nacionalnosti ne može biti objektivan i da je Euleks misija osnovana da bi sudila u predmetima kao što je ovaj.

"Smatramo da sudija pripadnik albanske nacionalnosti nije objektivan. Euleks je misija osnovana da osuđuje predmete kao što je ovaj, i krivična dela u kojima je žrtva i postala žrtva jer je pripadnik određene nacionalnosti. Ukoliko je za ovaj slučaj određen sudija Albanac, neka bude i sudija iz Srbije", rekao je Vlajić.

U žalbi koju su podneli Apelacionom sudu, Vlajić kaže da je Ivanović optužen da je komandovao jedinicom, a pritom niko nije rekao koja je to jedinica, izdao rešenje da se streljaju Albanci, što, ističe, nije dokazano, i samo jedan svedok je potvrdio njegovo prisustvo na tom mestu.

"Ubeđen sam da je suđenje bazirano na etničkoj osnovi i svakog dana se vidi da smo mi podeljeno društvo. Pomirenja između Srba i Albanaca nije bilo i zato je Euleks tu. Sudija nije u stanju da presuđuje jer je predmet duboko politizovan, još pre tri godine albanska štampa Ivanovića je proglasila krivcem i njima suđenje nije potrebno", ističe Vlajić.

Ročišta će biti održana u Prištini gde je sedište Apelacionog suda, u dva navrata, sutra i prekosutra i sredinom oktobra. Vlajić ističe da se takve sednice obično završavaju za jedan dan.

"Ivanović će biti prebačen u Prištinu za vreme ročišta, a za transport je zadužena pritvorska jedinica, svaki dan će odlaziti i dolaziti pošto on želi da prisustvuje. Služba je obavezna da obezbedi prevoz, ročišta su otvorena za javnost, ali sudnice su velike pa će javnost i Ivanovićeva porodica moći da prisustvuju", objašnjava Vlajić.

Ističe da je Ivanović optimista i da ga najviše bodri činjenica da nije kriv i da će istina izaći na videlo, rekao je Vlajić. Dodaje da ročište počinje sutra u 10 časova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво