Šarić: Ne razumem za šta me terete, neka dokažu da sam kriv

Na početku ponovljenog suđenja Darku Šariću i ostalim optuženim za šverc 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu, tužilaštvo je saopštilo da ostaje pri svim ranije izvedenim dokazima uključujući i prisluškivane telefonske razgovore, dok je odbrana optuženih tražila njihovo potpuno izuzimanje.

U uvodnoj reči pred Specijalnim sudom u Beogradu, tužilaštvo je tvrdilo da su presretnuti telefonski razgovori zakonito pribavljeni, kao i da su validni iskazi trojice svedoka saradnika.

Odbrana je pak od sudskog veća zatražila da se prusluškivani razgovori izuzmu iz predmeta i ne koriste kao dokaz, tvrdeći da nije precizno utvrđeno kome pripadaju glasovi čuju na tim snimcima.

Branioci optuženih su tražili i da se opredeli period u kojem su telefonski razgovori presretani i prisluškivani, tvrdeći da je optužnica neprecizna.

Takođe su osporavali iskaze svedoka saradnika, za koje tvrde da su lažni.

Na početku današnjeg suđenja u kratkom izjašnjenju o krivici, Šarić je rekao da mu optužnica deluje kao "lepo napisana pričica", ali da ne razume za šta ga tužilac konkretno tereti.

"Već sedam godina svašta govore o meni, zato sada više neću da pričam da nisam kriv, nego kažem 'neka mi dokažu'", rekao je prvooptuženi.

Krivicu su negirali ostali optuženi, kao i Darko Tošić, koji je nedavno izručen iz Holandije i prvi put se pojavio na suđenju, dok je nakon prvog suđenja bio osuđen u odsustvu.

Na novom suđenju optuženi će imati priliku da ponovo iznose svoju odbranu ako to žele, ponovo će se saslušavati svedoci saradnici i drugi svedoci, preslušavaće se prisluškivani razgovori i izvoditi drugi dokazi.

Pored Šarića, suđenje se ponovlja i Goranu Sokoviću, koji je u bekstvu, Željku Vujanoviću, Rodoljubu Raduloviću koji je takođe u bekstvu, zatim Nenadu Novakoviću, Bošku Nediću, Marku Pandrcu, koji je u bekstvu, Nikoli Dimitrijeviću, Živku Sidinskom, Bobanu Stojilkoviću, Marku Daboviću i Borislavu Tunjiću.

Ponovo će se suditi i odbeglim Nebojši Sretenoviću, Marku Račiću i Vladimiru Račiću, Petru Obradoviću i Milovanu Milovcu, kao i svedocima saradnicima Drašku Vukoviću, Radanu Adamoviću i Nebojši Joksoviću.

Na optuženičkoj klupi ovog puta zajedno sa Šarićem našli su se optuženi koji su bili u bekstvu u vreme početka prvog suđenja – Mihailo Đoković i Darko Tošić, koji su osuđeni u odsustvu, ali su u međuvremenu uhapšeni i izručeni iz Italije odnosno Holandije.

Prvostepenom presudom, koja je ukinuta, Šarić je bio osuđen na 20 godina zatvora, a ostali na višegodišnje zatvorske kazne.

Bojan Stanojković, Darko Gazdić i Aleksandra Mašić su pravosnažno oslobođeni optužbi u tom procesu, jer je Apelacioni sud u odnosu na njih potvrdio prvostepenu presudu, dok je devetoro optuženih za pripadništvo Šarićevoj grupi ranije osuđeno na osnovu sporazuma o priznanju krivice i trajno im je oduzeta sporna imovina.

Šarić se predao srpskim vlastima 18. marta 2014. godine od kada se nalazi u pritvoru.

Pre toga je od početka postupka u oktobru 2009. godine, bio u bekstvu.

Proces se vodi po šest spojenih optužnica zbog šverca više od ukupno 5,7 tona kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Prema optužnici, članovi Šarićeve organizovane kriminalne grupe međusobno su komunicirali preko SMS poruka i šifrovanih telefonskih brojeva, i organizovali prebacivanje kokaina iz država Latinske Amerike u luke zapadne Evrope.

Kada su im policija i domaće i strane tajne službe ušle u trag, hapšenje prvih pripadnika te grupe dogodilo se u Urugvaju 15. oktobra 2009. godine i istovremeno u Srbiji u akciji "Balkanski ratnik".

Apelacioni sud je ranije saopštio da su ključni razlozi za ukidanje prvostepene presude Darku Šariću i ostalima to što nisu dati jasni razlozi povodom pravnog pitanja u vezi sa mogućnosti primene instituta produženog krivičnog dela prilikom neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Pored toga, razlog je i nedovoljna obrazloženost konkretizacije radnji okrivljenih ponaosob, kao i korišćenje presude na osnovu sporazuma o priznanju krivičnog dela.

U Specijalnom sudu u Beogradu, Šariću se u posebnom postupku sudi zbog optužbi za pranje para u Srbiji ubacivanjem novca stečenog krijumčarenjem kokaina u legalne tokove.

Šarić i još 17 okrivljenih u tom procesu terete se za pranje oko 22 miliona evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво