Počelo pripremno ročište u postupku Srebrenica

U Sudu za ratne zločine počelo je pripremno ročište u postupku protiv osam bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske optuženih da su učestvovali u ubistvu nekoliko stotina muslimana u Kravicama 1995. Optuženi su izjavili da nisu krivi. Sledeće pripremno ročište biće nastavljeno 26. i 27. oktobra, rekla je portparolka Višeg suda Tatjana Koljenšić.

Optuženi su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidoslav Vasić.

Tužilaštvo tvrdi da su zaroboljeni civili bili smešteni u hangaru zemljoradničke zadruge u Kravicama. Po naređenju optuženog Nedeljka Milidragovića na civile je pucano, a na njih su bacane i bombe.

"Preživele su pozivali da izađu na betonski plato, obećavajući im da se ništa loše neće desiti. Primorali su ih da pevaju četničke pesme. Potom su optuženi formirali streljački stroj i pucali na civile", navodi se u optužnici.

Prema podacima tužilaštva na toj lokaciji ubijeno je najmanje 1.313 osoba. Advokati imaju primedbe na dokaze tužilaštva.

"Tužilaštvo pokušava da napravi jednu kompilaciju dokaza koji su izvođeni ili prikupljani pred policijama, istražiteljima, tužiocima u sudovima u BiH i pred Haškim tribunalom i da to sve upotrebi u ovom postupku. Mi ćemo se tome protiviti", rekao je Goran Petronijević, advokat optuženih Milidragovića i Golijanina.

Optyženi su uhapšeni u martu prošle godine, a u pritvoru su proveli šest meseci tako da se sada svi brane sa slobode.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво