Švendiman imenovan za glavnog tužioca suda za OVK

Američki pravnik Dejvid Švendiman imenovan je za glavnog tužioca specijalnog suda za zločine OVK na Kosovu, saopštio je njegov portparol Žoao Soza.

Soza je u pisanoj izjavi dostavljenoj agenciji Beta precizirao da je Švendiman za glavnog tužioca postavljen 1. septembra, u skladu sa kosovskim zakonom.

Švendiman je do sada bio glavni tužilac u Specijalnoj istražnoj radnoj grupi EU (SITF) koja je sprovodila istrage o zločinima na Kosovu.

Specijalni sud, čije je formiranje Skupština Kosova odobrila u avgustu prošle godine, radiće u Hagu, a njegova veća činiće međunarodne sudije.

Švendiman je izjavio da njegovo postavljanje predstavlja korak dalje na putu da institucije koje su uspostavljene kosovskim zakonima prorade po najvišim međunarodnim standardima.

"Specijalni tužilac i Tužilaštvo će nastaviti da sprovode istrage koje je radna grupa započela. Nastavićemo i da se pripremamo za sledeću fazu našeg rada", naveo je Švendiman.

On je najavio i posetu regionu, rečima da "s nestrpljenjem očekuje da se sretne sa ljudima i medijima u regionu, kada bude primereno u predstojećim nedeljama i mesecima".

Ko je Dejvid Švendiman, glavni tužilac Specijalnog suda

Dejvid Švendiman je bio na čelu Specijalnog istražnog tima koji je formiran 2011. godine, kako bi vodio nezavisnu istragu o optužbama koje je Dik Marti izneo u izveštaju Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima na Kosovu, piše Tanjug.

Ovo nije prvo imenovanje Švendimana vezano za Balkan, pošto je radio kao međunarodni tužilac u Bosni i Hercegovini od 2006. do 2009. godine.

Penzionisao se 2014. godine, napustivši ministarstvo pravde SAD nakon što je bio angažovan kao predstavnik ministarstva na tri Olimpijade i zaduženja koja je imao u Bahreinu, Vijetnamu, Tajlandu i Bangladešu, piše Solt lejk tribjun.

Jedno vreme bavio se pravnim pitanjima u američkoj ambasadi u Kabulu.

Mediji su ranije preneli da je učestvovao i u istragama o prevarama i korupciji u Avganistanu.

Diplomirao je prava na Univerzitetu u Juti 1976. godine. Bio je i državni tužilac u američkoj državi Juta.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво