Počelo suđenje Miroslavu Bogićeviću

Vlasnik "Farmakoma" Miroslav Bogićević iz Šapca, kome je danas počelo suđenje u Specijalnom sudu u Beogradu, rekao je novinarima u pauzi suđenja da njegov slučaj ima veze sa politikom, ali ne sa aktuelnim premijerom.

U Specijalnom sudu u Beogradu počelo je suđenje vlasniku "Farmakoma" Miroslavu Bogićeviću, optuženom da je sa još šest osoba oštetio Privrednu banku Beograd za 3,4 milijarde dinara. Reč je o nezakonito odobrenim i nevraćenim kreditima. Miroslav Bogićević tvrdi da nije kriv.

Iako je "Farmakom", prema računici tužilaštva, već dugovao nekoliko desetina miliona evra, optuženi su našli način kako da se toj kompaniji odobre novi krediti.

U optužnici se pored ostalog navodi da je Miroslav Bogićević predlagao pojedinim radnicima, spoljnim saradnicima, poslovnim partnerima i rođacima da osnuju firme i traže kredite od Privredne banke:

"Optuženi članovi Kreditnog odbora Banke odobravali su tim firmama kredite, iako su znali da će odobrena novčana sredstva sa računa tih firmi odmah biti prebačena na račun 'Farmakoma'. Optuženi su znali i da, kao garant većine spornih kredita i njihov stvarni korisnik, 'Farmakom', zbog prezaduženosti, nema izgleda da vrati novac."

Bogićević je najavio da će njegova odbrana biti vrlo jednostavna te da će dokazati da ne postoji šteta u ovom slučaju, a ako i postoji, da ona nije nastala poslovanjem PBB-a i "Farmakoma", već drugim okolnostima.

"Imali li politike u svemu ovome? Naravno, ali čisto da se pogrešno ne razumemo – nema veze sa premijerom. Ne govorim to zato da bih se zaštitio, nego zato što je to tako", rekao je Bogićević.

Iznošenje odbrane optuženih moglo bi da počne sutra, s obzirom na to da su ročišta zakazana od ponedeljka do četvrtka.

Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal, osim Bogićevića, obuhvaćeni su i predsednik kreditnog odbora "Privredne banke Beograd" Miodrag Salai, članovi kreditnog odbora te banke Aleksandra Janković, Vera Medić i Predrag Tošić, zatim zamenik člana kreditnog odbora Dušan Vujadinović i finansijski direktor koncerna "Farmakom MB" Olivera Đorđević.

Terete se da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, za šta je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.

Bogićević je bio uhapšen u novembru 2014, a i u pritvoru je proveo šest meseci, posle čega je u junu prošle godine prebačen u kućni pritvor, koji mu je ukinut 6. novembra 2015. godine, uz zabranu napuštanja boravišta, tako da se sada brani sa slobode.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара