Osumnjičeni za špijunažu sutra na saslušanju u tužilaštvu

Osumnjičeni za špijunažu u korist Hrvatske sutra će biti ispitan u Višem tužilaštvu u Beogradu, nakon čega će se odlučiti o daljem toku postupka, saznaje "Tanjug".

Osumnjičenom je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati, nakon hapšenja koje je su u petak sproveli operativci BIA u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom.

Osumnjičeni se tereti za krivično delo špijunaže.

U zavisnosti od okolnosti pod kojima je to delo izvršeno, naš Krivični zakonik predviđa kazne od tri do 15 godina zatvora.

Ukoliko usled takvih radnji nastupe teške posledice za bezbednost, ekonomsku ili vojnu moć zemlje, kazna je najmanje 10 godina zatvora.

Tužilaštvo je saopštilo da uhapšeno lice ima državljanstvo Republike Srbije i Hrvatske, i da je do 1990. godine živeo i radio u Republici Hrvatskoj, nakon čega mu je mesto prebivališta bilo u Republici Srbiji.

Bezbednosno-informativna agencija je juče u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu uhapsila jednu osobu zbog sumnje na špijunažu.

Mediji su preneli da se osumnjičeni zove Čedo Čolović (57) i da je penzionisani oficir Vojske Republike Srpske Krajine, koji je uhapšen dok je bežao u Hrvatsku.

Navode i da je uhapšeni proteklih meseci pa, kako navode, i godina, u Beogradu i Srbiji prikupljao podatke o oficirima JNA protiv kojih Hrvatska jeste ili bi mogla pokrenuti krivični progon zbog dela počinjenih tokom rata.

Hrvatski portal Indeks je naveo da se osumnjičeni pod merama svojih srpskih kolega nalazi već mesecima.

"Srpske službe već neko vreme prate dotičnog i prikupljaju informacije o njemu. Poznato je gde se tačno nalazio, u kojim mestima uz granicu, sa svojim kolegama s hrvatske strane i sa kime je sve bio u kontaktu", rekao je Indeksov izvor.

U Srbiju je, pišu mediji, došao posle akcije "Oluja", a uhapšen je nakon što se, navodno, spremao da pobegne u Hrvatsku jer mu je dojavljeno da je otkriven.

Hina navodi i da je jedno od medijskih nagađanja i da su ga hrvatske obaveštajne službe "vrbovale" i da je njihovu ponudu prihvatio u zamenu za jemstvo da protiv njega u Hrvatskoj neće biti podignuta optužnica za navodne ratne zločine.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара