BIA uhapsila hrvatskog špijuna u Beogradu

U saradnji Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i Bezbednosno-informativne agencije uhapšena jedna osoba zbog postojanja sumnje da je izvršila krivično delo špijunaže, saopšteno je iz Višeg javnog tužilaštva. Mediji prenose da uhapšeni radi za hrvatsku Vojnu sigurnosno-obaveštajnu agenciju i da je prikupljao podatke o bezbednosnim strukturama Srbije. "Večernji list" piše da je reč o oficiru u penziji Čedi Čoloviću, koji je uhapšen dok je bežao u Hrvatsku.

U saopštenju Višeg javnog tužilaštva navodi se da uhapšeni ima državljanstvo i Srbije i Hrvatske -  do 1990. godine živeo je i radio u Republici Hrvatskoj, nakon čega mu je mesto prebivališta bilo u Republici Srbiji.

Osumnjičenom je za krivično delo špijunaže određeno zadržavanje od 48 sati, nakon čega će biti priveden nadležnom tužiocu radi saslušanja.

Kako se navodi, Tužilaštvo će u skladu sa svojim Ustavnim i zakonskim ovlašćenjima nastaviti postupanje radi utvrđivanja svih okolnosti navedenog događaja, vodeći računa o zaštiti vitalnih interesa Srbije, a sve u cilju potpunog utvrđenja svih radnji koje čine obeležja tog krivičnog dela u okviru svojih zakonskih ovlašćenja.

Nakon sprovedene istrage i utvrđenog činjeničnog stanja, javnost će o tome biti blagovremeno obaveštena, dodaje se u saopštenju.

Prethodno su Večernje novosti javile da je u Beogradu uhapšen hrvatski špijun.

Portparolka Višeg javnog tužilaštva Tatjana Sekulić potvrdila je RTS-u da je u saradnji tog tužilaštva i BIA uhapšena jedna osoba.

U međuvremenu, hrvatski portal Indeks javio je da je uhapšeni agent radio za hrvatsku Vojnu sigurnosno-obaveštajnu agenciju.

Kako navode, tokom proteklih meseci, pa čak i godina, uhapšeni je u Beogradu i Srbiji prikupljao podatke koji bi njegovoj domicilnoj službi, dakle VSOA, mogli biti od posebnog interesa.

Konkretno, saznaje Indeks, u poslednje vreme bavio se oficirima JNA protiv kojih Hrvatska jeste ili bi mogla pokrenuti kazneni progon zbog dela počinjenih tokom oružanih sukoba u Hrvatskoj, kao i organizacijom i odnosima u srpskoj vojsci, a pod merama svojih srpskih kolega nalazi se već mesecima.

"Srpske službe već neko vreme prate dotičnog i prikupljaju informacije o njemu. Poznato je gde se tačno nalazio, u kojim mestima uz granicu, sa svojim kolegama s hrvatske strane i sa kime je sve bio u kontaktu", kaže Indeksov izvor.

Uhapšenom se na teret stavlja špijunaža u korist hrvatske države zbog čega mu, ako se to dokaže, preti od tri do 15 godina robije.

Hrvatski špijun 57-godišnji oficir u penziji

Hrvatski Večernji list je na svom sajtu objavio da je reč o 57-godišnjem Čedi Čoloviću, oficiru u penziji Republike Srpske, koji je uhapšen dok je bežao u Hrvatsku.

Pozivajući se na izvore iz Beograda, zagrebački list piše da je uhapšeni optužen da je godinama Zagrebu prenosio podatke iz Beograda i da su zbog njega najmanje devetorica Srba optužena za ratne zločine.

Hina navodi da je u pitanju "Srbin iz Drniša" sa dvojnim državljanstvom, koji je penzionisani oficir bivše JNA i jedan od nekadašnjih zapovednika Vojske Republike Srpske Krajine koji je bio zadužen za bezbednost 75. motorizovane brigade.

U Srbiju je došao posle akcije "Oluja", a uhapšen je nakon što se, navodno, spremao da pobegne u Hrvatsku jer mu je dojavljeno da je otkriven.

Hrvatska agencija navodi i da je jedno od medijskih nagađanja i da su ga hrvatske obaveštajne službe "vrbovale" i da je njihovu ponudu prihvatio u zamenu za jemstvo da protiv njega u Hrvatskoj neće biti podignuta optužnica za navodne ratne zločine.

Kako pišu Večernje novosti, Čolović je duže vreme praćen i dokumentovani su svi njegovi kontakti s osobama iz Vojske Srbije, policije i drugih državnih institucija, kao i njegovi kontakti sa hrvatskim obaveštajcima. Nezvanično, imao je pristup važnim državnim informacijama. 

Čolović je navodno prikupljao podatke o bezbednosnim strukturama Srbije, ali i o planovima namenske industrije, te informacije o ugovorima o izvozu naoružanja u inostranstvo.

U Hrvatskoj se o ovom slučaju još niko nije zvanično oglasio.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво