Bramerc se žalio na oslobađajuću presudu Šešelju

Tužilaštvo Haškog tribunala podnelo je žalbu na presudu Vojislavu Šešelju kojom je oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i za proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

Tužilaštvo u žalbenom podnesku detaljno ukazuje na, kako je navelo, propuste većine članova iz prvostepenog sudskog veća koje je izreklo Šešelju oslobađajuću presudu krajem marta ove godine i predlaže Žalbenom veću Tribunala da ga proglasi krivim i osudi.

Kao alternativu preinačenju oslobađajuće presude u osuđujuću, tužilaštvo je Žalbenom veću predložilo da naloži ponavljanje suđenja.

U žalbi, koja je napisana na 100 strana uz dodatne anekse, tužilaštvo ističe da je prvostepeno veće sudije Žan Kloda Antoanetija pogrešno utvrdilo činjenično stanje, jer nije zaključilo da Šešeljevi govori predstavljaju fizičko izvršenje progona, deportacije i prisilnog premeštanja.

To je, kako je navelo tužlaštvo, detaljno objašnjeno u žalbi.

Tužilaštvo smatra da prvostepeno veće nije donelo ispravnu odluku, jer nije dalo valjane razloge za svoje zaključke, nije uvažilo argumente i dokaze tužilaštva, i zato jer je pogrešno cenilo činjenično stanje utvrđeno tokom suđenja.

Intervencija Žalbenog veća je, kako se navodi, u ovom slučaju neophodna radi "interesa pravde, interesa žrtava, međunarodne zajednice i nasleđa Haškog tribunala".

Obrazlažući predlog da se prvostepena presuda preinači u osuđujući, tužilaštvo smatra da Žalbeno veće treba da usvoji dokaze tužilaštva i Šešelja osudi za zločine protiv čovečnosti, zatim za zajednički zločinački poduhvat ka Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini jer smatra da je Šešelj doprineo tom poduhvatu regrutujući zajedno za svojom strankom dobrovoljce za ratište.

Tužilaštvo u žalbi tvrdi da je Šešelj delio zločinačku nameru sa ostalim članovima zajedničnog zločinačkog poduhvata, posebno sa Miloševićem, Karadžićem, Stanišićem, Simatovićem, Arkanom, Kadijevićem, Hadžićem i Mladićem, te da za to ima dovoljno dokaza u spisima predmeta.

U podnesku se dalje navodi da bi Žalbeno veće trebalo da zaključi da je Šešelj krivično odgovoran i za podsticanje, pomaganje i podržavanje progona, ubistava, torturu, okrutno postupanje, deporatcije, nasilno premeštanje i pljačkanje javne i privatne svojine.

Ukoliko pak Žalbeno veće zauzme stav da analiza celog prvostepenog postupka kroz spise predmeta, a bez neposrednog saslušanja svedoka, neće biti dovoljna da omogući da se optuženi proglasi krivim i osudi, onda treba da naloži ponavljanje suđenja, navelo tužilaštvo u žalbenom podnesku. 

Sudsko veće Haškog tribunala sa sudijom Žan Klodom Antoanetijem na čelu izreklo je 31. marta oslobađajuću presudu lideru Srpske radikalne stranke po svih devet tačaka optužnice, koja ga tereti da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

Većina članova veća (sudije Antoaneti i Mandaje Nijang) uz suprotno mišljenje sudije Flavije Latanci, zaključila je da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice.

Latancijeva je bila suprotnog mišljenja po osam tačaka optužnice, dok je po jednoj tački Šešelj oslobođen jednoglasno.

Tužilaštvo je inače tražilo da se Šešelj osudi na kaznu od 28 godina zatvora.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво