Bačena bomba na kuću direktora RTK

Na kuću generalnog direktora RTK-a Mentora Šalje u Prištini bačena je eksplozivna naprava, najverovatnije ručna bomba. Nema povređenih. Grupa "Rugovasit" odgovorna za napad, prenosi portal "Indeksonlajn". Kancelarija za KiM zabrinuta zbog esklacije nasilja na Kosovu.

Grupa koja sebe naziva "Rugovasit" (Rugovci) preuzela je odgovornost za napad ručnom bombom na kuću generalnog direktora RTK Mentora Šalje, objavio je prištinski portal Indeksonlajn.

Ta grupa je u saopštenju navela da je sinoćni napad samo upozorenje, optuživši Šalju da "drži samo stranu vlade".

"Ukoliko (Šalja) odmah ne podnese ostavku u RTK, život će mu biti u opasnosti. On ne objavljuje šta kaže opozicija jer se ona protivi demarkaciji, posebno kada je u pitanju Samoopredeljenje...", navela je grupa "Rugovasit".

Grupa je pozvala vladu da ih "ozbiljno shvati" i ne odobri demarkaciju jer će, kako su prema pisanju Indeksonlajna zapretili, "biti žrtava".

Pre nekoliko dana bačena je granata u dvorište zgrade RTK, a prema pisanju prištinskih medija, odgovornost i za to je preuzela grupa "Rugovasit".

Eksplozivna naprava bačena je sinoć oko 22 sata iza kuće, a policijska istraga je u toku i za sada nema više informacija.

Šalja je za RTK potvrdio da je na njegovu kuću, koja se nalazi u prištinskom naselju Matičane, bačena eksplozivna naprava za koju se pretpostavlja da je ručna bomba.

Prema njegovim rečima, eksplozija je bila snažna, a bomba je bačena iza kuće.

"Eksplozija je bila snažna i uznemirila je celo naselje, bačena je iza moje kuće u trenutku dok je cela porodica bila u kući. Srećom niko nije povređen", rekao je Šalja.

Potvrdio je da je policija pronašla eksploziv, ali još uvek nije potvrđeno o čemu se tačno radi.

Kancelarija za KiM zabrinuta zbog esklacije nasilja

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila bombaški napad na kuću direktora Radio-televizije Kosova i izražava zabrinutost zbog eskalacije nasilja i ekstremizma u srpskoj južnoj pokrajin, tei apeluje na privremene organe u Prištini da preduzmu sve kako bi se eskalacija nasilja sasekla u korenu.

"Nakon nedavnog aktiviranja eksplozivne naprave ispred zgrade RTK, ovaj napad se ne može tumačiti drugačije nego kao nastavak kampanje zastrašivanja medija na Kosovu i Metohiji, kako ne bi izveštavali o surovoj stvarnosti i događajima poput jučerašnjeg antisrpskog protesta u Mušutištu", navodi se u saopštenju kancelarije za KiM.

Pozivamo i novinarska udruženja, kako srpska tako i albanska, da se jedinstveno usprotive brutalnim napadima na profesiju i demokratske društvene vrednosti, dodaje se u saopštenju.

Udruženje novinara Srbije na Kosovu zahteva od policije i tužilaštva da hitno pronađu napadače i zaustave zastrašivanje medijskih radnika na Kosovu.

UNS ističe da je ovo još jedan u nizu pokazatelja nebezbednosti medijskih radnika, ugroženosti slobode medija i nedemokratskog okruženja u kojem rade novinari i mediji. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи