Kačavendi godinu dana zatvora za otmicu i iznudu

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na godinu dana zatvora Srđana Kačavendu, a Vladana Kontića na osam meseci zatvora jer su 2005. godine oteli A. A i pokušali da mu iznude novac, jer se udvarao Kačavendinoj supruzi.

Istom odlukom koja je objavljena na sajtu Apelacionog suda, pravosnažno su za to delo osuđeni i Boško Raca na tri meseca, a Andrija Zarić na pet meseci zatvora.

Kačavenda je javnosti poznat kao pripadnik "voždovačkog klana", odnosno učesnik dokumentarnog filma "Vidimo se u čitulji", a i Kontić se često pominjao kao vođa tog klana.

Mediji su svojevremeno preneli da je oteti A. A. Kačavendin venčani kum.
U presudi se navodi da su optuženi 29. maja 2005. godine u Beogradu silom odveli u Kačavendinu vikendicu u Bariču ošećenog A.A. sa namerom da ga puste na slobodu, kada od njega za Kačavendu iznude imovinsku korist, postupajući pritom na svirep način.

Kao motiv otmice pominje se udvaranje otetog Kačavendinoj supruzi, odnosno da ju je "napadao".

Kačavenda je oštećenom pustio i snimak razgovora sa diktafona kao dokaz da se udvarao i da je napadao njegovu suprugu, ali je ovaj to negirao.

Potom su, kako se navodi, Kačavenda i Kontić fizički nasrnuli na oštećenog i naneli mu više lakih telesnih povreda "koje po svom sveukupnom dejstvu predstavljaju jednu jedinstvenu tešku telesnu povredu".

Pošto im je oteti rekao da nema da im da 400.000 evra da bi mu oprostili što je spopadao Kačavendinu suprugu, Kačavenda je od njega oduzeo ključeve džipa, a kasnije i motor, kao i ugovor o stanu, navodi se u presudi.

Apelacioni sud je naveo da je prvostepeni sud pravilno utvrdio da za Kačavendu postoje olakšavajuće okolnosti koje se tiču njegovih porodičnih prilika, da se oštećeni nije pridružio njegovom krivičnom gonjenju, da se sa oštećenim u međuvremenu izmirio i uspostavio prijateljske odnose.

Takođe, kao olakšavajuću okolnost sud je imao u vidu protok vremena od izvršenog krivičnog dela, kao i "činjenicu da je oštećeni svojim nekorektnim postupanjem u velikoj meri doprineo nastanku kritičnog događaja".

Kao otežavajuću okolnost sud je cenio njegov život nakon izvršenog krivičnog dela, navodi se u obrazloženju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво