Skraćena optužnica protiv Karadžića

Haško tužilaštvo skratilo optužnicu protiv bivšeg lidera Republike Srpske Radovana Karadžića kako bi pojednostavilo i ubrzalo sudski proces, koji počinje 26. oktobra.

Tužilaštvo Haškog tribunala je skratilo optužnicu protiv bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića kako bi se pojednostavio i ubrzao sudski proces, javlja Rojters. Konačna verzija optužnice ima 69 strana.

Karadžić se i dalje tereti po 11 tačaka optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, uključujući i dve tačke za genocid u ratu u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Portparolka Haškog tužilaštva Olga Kavran objašnjava da je zapravo smanjen broj opština za koje će se iznositi dokazi, kao i broj određenih događaja koji su bili deo optužnice.

"Prvobitno je bilo 27 opština za koje će se iznositi dokazi i taj broj je smanjen na 19, s tim da će se od tih 19 u dve opštine izvoditi dokazi samo za jedno mesto zločina. Slično je i sa incidentima - izbačeno je 20 konkretnih događaja koji su bili deo optužnice, a to više nisu", precizirala je Olga Kavran.

"Tako da se tu i dalje radi o četiri grupe zločina u vezi sa etničkim čišćenjem u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, za zločine počinjene tokom opsade Sarajeva, za genocid u Srebrenici i za uzimanje osoblja UN za taoce", objasnila je Kavranova.

Radovan Karadžić je pokušao da odloži sudski proces za 10 meseci, s obrazloženjem da nema dovoljno vremena da spremi odbranu.

Nebitne izmene optužnice

Piter Robinson, pravni savetnik Karadžića, kaže da je optuženik "veoma razočaran" takvom odlukom, naglasivši da je Karadžić izjavio da je jedna strana imala 14 godina da pripremi optuženičke spise, a da on nema vremena čak ni da ih pročita.

Karadžićev pravni savetnik Svetozar Vujačić smatra da će najverovatnije u izmenjenoj optužnici biti u pitanju samo kozmetičke promene.

"Možda će izostaviti neke nevažne stvari ili neke stvari za koje nemaju dovoljno dokaza. Šta oni tu mogu da izmene kada je on po važećoj optužnici optužen za dva genocida i još devet najtežih dela po međunarodnom pravu na teritoriji cele Bosne i Hercegovine", pita se Vujačić.

Sudski proces počinje dvodnevnim početnim izlaganjem tužilaca, dok će Karadžić koji se brani sam, imati takođe dva dana za uvodno izlaganje u vezi sa svojom odbranom.

Početak suđenja Radovanu Karadžiću zakazan je za 26. oktobar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво